Bećirović: Otvoreno ću vam reći ko je utvrdio budžet, javnost treba znati

0
Radiosarajevo.ba
Bećirović: Otvoreno ću vam reći ko je utvrdio budžet, javnost treba znati
Foto: PrtScr / Denis Bećirović

Prijedlog zakona o Budžetu Bosne i Hercegovine za 2022. godinu usvojen je i u drugom čitanju u Domu naroda Parlamenta BiH.

Nakon sjednice medijima se obratio delegat Denis Bećirović.

"U roku od sedam dana potrebno je provesti sve potrebne akte kako bi se ovo spriječilo. Moram reći da je licemjerno od svih ovih koji dolaze iz vladajućih stranaka, koji upućuju bilo kakve prijedloge, a ovakav budžet je došao jednoglasno i iz Vijeća ministara i iz Predsjedništva BiH. Dakle, sve vladajuće stranke su glasale za ovakav prijedlog koji je danas došao, konkretno u Dom naroda. Osim ovog pitanja, vrlo sam detaljno sam govorio i o drugim aspektima zašto je ovakav budžet neprihvatljiv. Podsjećam vas da sam glasao 'protiv' i u drugom čitanju", rekao je Bećirović.

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Počela sjednica Doma naroda, Bećirović uzeo riječ: Zaustavimo ovu sramotu

Počela sjednica Doma naroda, Bećirović uzeo riječ: Zaustavimo ovu sramotu

Novinari su podsjetili na pitanje Vjekoslava Bevande koji je danas rekao na sjednici "zašto niko nije reagovao u martu kada je ovakav prijedlog utvrđen?"

"Ja sam direktno danas pitao i Bevandu i druge u Vijeću ministara i Domu naroda da mi odgovore barem na jedno pitanje. Neka od tih pitanja su bila ko je odgovoran za ovo, zašto kasni budžet, zašto su prekršili sve zakone i sve poslovnike i niko me nije demantovao niti ponudio odgovor.

Šta se događalo, javnost u BiH treba znati. Ovo je odluka o visini osnovice za obračun plate koje je osvojilo Vijeće ministara 30.3 ove godine. Ovdje u članu 2 stoji da se utvrđuje novi iznos od 535 KM, prije toga postojala je oduka iz 2020. godine u kojoj je stajalo 475 KM. Postavlja se pitanje ko je glasao za ovo povećanje. Ja ću vam sada otvoreno reći ko - svi ministri iz SNSD-a, HDZ-a i SDA. Dakle, ovo su činjenice, ovo je zapisnik sa te sjednice Vijeće ministara.

Znate šta stoji u zapisniku - da je gospodin Bevanda otvorio tu tačku dnevnog reda i obrazložio. Ni jedan ministar se nije prijavio za raspravu. Dakle, oni su ovo kao vladajuća koalicija jednoglasno usvojili.

Zato kada mnogi licemjerno o tome govore kako treba uplatiti 500 km za udruženje Pomozi.ba itd., ja samo mogu reći kada pogledam sve ovo 'dragi bože, pomozi ovom narodu da izdrži sve ove politike i mapulante'", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije