Bećirović: "BiH zajedno s demokratskim svijetom izražava solidarnost s Ukrajinom"

12
Radiosarajevo.ba
Bećirović: "BiH zajedno s demokratskim svijetom izražava solidarnost s Ukrajinom"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Volodimir Zelenski i Denis Bećirović

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je povodom druge godišnjice agresije Ruske Federacije na Ukrajinu ponovo podvukao podršku ukrajinskoj borbi za slobodu, osudio rusko flagrantno kršenje međunarodnog prava, te pozvao na okončanje invazije na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu.

"Već dvije godine traje agresija Ruske Federacije na nezavisnu i suverenu Ukrajinu. Pune dvije godine principijelno podržavam pravo na samoodbranu Ukrajine, odnosno njeno pravo da brani nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. Za Bosnu i Hercegovinu je izuzetno važno da se u teškim vremenima nalazi 'rame uz rame' sa zemljama slobodnog svijeta u osudi otvorene ruske agresije na nezavisnu državu Ukrajinu, punopravnu članicu Ujedinjenih nacija (UN). 

Veoma je važno da se Bosna i Hercegovina, zajedno s drugim demokratskim zemljama, na međunarodnom planu, pridružuje diplomatskim akcijama kojima se pokazuje solidarnost s Ukrajinom, a Ruska Federacija osuđuje za nepoštivanje međunarodnog prava. Posebno treba istaći pozitivnu činjenicu da je Bosna i Hercegovina u 2023. stoprocentno uskladila vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. To je najbolji odgovor proruskim trabantima u našoj državi.

Zmije sve češće ulaze u automobile i kuće, povećan broj ugriza krpelja, crnih udovica

Zmije sve češće ulaze u automobile i kuće, povećan broj ugriza krpelja, crnih udovica

Država Bosna i Hercegovina će nastaviti insistirati na poštivanju osnovnih principa međunarodnog prava sadržanih u Povelji UN-a, Deklaraciji iz 1970. godine i drugim relevantnim međunarodnim ugovorima, a kojima se normiraju temeljna prava i dužnosti država u međunarodnim odnosima. 

Ruska agresija na Ukrajinu i promijenjene geopolitičke okolnosti jasno determiniraju da je ubrzano integriranje države Bosne i Hercegovine u EU i NATO najefikasniji način za sprečavanje destabilizacije regije Zapadnog Balkana. U tom kontekstu od velike važnosti je da Evropsko vijeće u martu ove godine donese odluku o otvaranju pregovora Bosne i Hercegovine s EU'',  navodi se u izjavi člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića povodom druge godišnjice agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije