Banja Luka: Održan sastanak Komisije o stradanju Srba u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Održan sastanak Komisije o stradanju Srba u Sarajevu
Nezavisne / Milorad Kojić: Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS

Komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, koju je osnovala Vlada Republike Srpske, održala je danas u Banjoj luci konstitutivnu sjednicu, nakon koje nisu željeli da daju nikakve detalje u javnosti.

“Na sjednici je, između ostalog, odlučeno da se Komisija neće oglašavati u javnosti do okončanja rada. Članovi komisije smatraju da bi istupi, prije nego što budu doneseni konkretni zaključci na osnovu dostupne dokumentacije, i analiza potrebnih da se objektivno i nepristrasno uradi ovaj značajan posao, bili preuranjeni i kontraproduktivni”, saopšteno je nakon sjednice.

Ovakav stav danas je kratko prenesen iz Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Predsjednik Centra Milorad Kojić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je rekao da nije učestvovao u radu ove komisije, jer je ona, kako je rekao, “nezavisna i samostalna”.

“Naš posao je bio da obezbijedimo sve uslove da se održi ova sjednica, iako to nije bilo nimalo lako, uspjeli smo u tome. Takođe, dalje ćemo nastaviti da pomažemo u radu ove komisije i bićemo im na raspolaganju”, rekao je Kojić.

Predsjedavajući Komisije za istraživanje ratnih zbivanja u Srebrenici istoričar Gideon Grajf najavio je danas u Bijeljini da bi sljedeće sedmice trebalo da bude održan prvi sastanak ove komisije.

Grajf je istakao da će rad Komisije za Srebrenicu biti zasnovan isključivo na “istini i činjenicama koje mogu da budu potkrijepljene podacima”.

Uprkos ovim najavama, pravnici i eksperti za tranzicijsku pravdu prethodno su kritizirali osnivanje Komisija smatrajući da su osobe koje su imenovane u njih pristrasne, kao i da se radi o pokušaju osporavanja genocida u Srebrenici i kampanje terorisanja građana Sarajeva.

Trideset i jedan međunarodni stručnjak za sukobe u bivšoj Jugoslaviji krajem februara potpisao je otvoreno pismo u kome se navodi da formiranje komisije od strane vlasti Republike Srpske “više liči na revizionizam nego na istinski napor za utvrđivanje istine”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije