Bakir Izetbegović: Izgradili smo poziciju najjače stranke!

H. A., E. H.
Bakir Izetbegović: Izgradili smo poziciju najjače stranke!
U centrali SDA u Sarajevu večeras se brojnim novinarima obratio i čelnik stranke te član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Može se već pouzdano reći da je SDA izgradila poziciju najjače stranke, odnosno, koalicija je osvojila 34 načelničke pozicije, 33 u FBiH i jednu u RS-u. U mjestima gdje nismo osvojili to su učinili, u većini slučajeva, bivši kadrovi SDA", kazao je on.

Izrazio je zahvalnost svima koji su dali podršku SDA i koaliciji te je uputio čestitke svima koji su osvojili mjesta načelnika.

"Ne može se govoriti o velikoj pobjedi SDA, ali se može govoriti o pobjedi. Kada se prebroji broj vijećnika, to će biti jasnije. U Sarajevu smo praktično uzeli sve, glavni grad i glavni kanton je SDA i SBB uzela sve", poručio je Izetbegović.

I on smatra da će, kada stignu svi glasovi, u Srebrenici pobijediti Ćamil Duraković (pobjedu u Srebrenici je proglasio kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić, op. pr.).

"Rano je govoriti na koga ćemo se u nastavku osloniti, ali mi imamo prostor da pravimo koalicije sa SBiH, BPS-om i A-SDA. SDA će u ovom trenutku jačati trenutnu koaliciju, a vjerujem da to misle i u SBB-u. Mislim da smo do sada pokazali kapacitete, mislim da ćemo naredne godine pokrenuti radove i vjerujem da će to biti dokaz naše snage", rekao je on te poručio novinarima da ne miješaju lokalne i parlamentarne izbore: "To su kruške i jabuke."

"Nastavit ćemo da radimo ovo što sad radimo, mi smo konačno nakon sedam godina pokrenuli reformske procese, agendu implementiramo i vjerujemo da se to vidi u svim mjerilima. To je tek početak i mislimo da do kraja možemo još bolje. (...) Što se tiče obećanja o sto hiljada radnih mjesta mi to ispunjavamo i 50 posto brže nego smo se nadali. Mnogi su se smijali, a mi napredujemo. (...) Sarajevo je bitno. Općina Centar je bitnija od 50 nekih drugih", zaključio je on.

O Stocu i Kaplanu, o Fikretu Abdiću...

Na pitanje o pobjedi koju je u Velikoj Kladuši najavio Fikret Abdić, Izetbegović je komentirao: "On je jedan ratni zločinac, potrošeni političar i starac, nema više kuveta i ne može mnogo on učiniti."

O incidentu o Stocu rekao je: "Ko su oni da skidaju Bošnjake iz odbora. Ne opravdavam postupke Kaplana, ali može ga se shvatiti jer je mnogo  radio preko ljeta i neće to nekom olako prepustiti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije