Izetbegović: Jasno je ko je bio na pravoj, a ko na pogrešnoj strani historije

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Jasno je ko je bio na pravoj, a ko na pogrešnoj strani historije
/ Bakir Izetbegović
U Potočarima će danas, 21. godinu nakon srebreničkog genocida, biti ukopano 127 žrtava. Prije ukopa, na komemoraciji se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći u prostoriji u kojoj su ubijeni mnogi Srebreničani, kazao da ne može naći prave riječi da opiše kako se osjeća: "Šta kazati majkama, djeci... bol, tuga i patnja, najbolje je samo šutjeti."

"Molit ćemo se danas za dječaka Avdiju, kojem je bio 14, i za dedu Mustafu, kojem je bilo 77. Hiljade takvih leže ovdje i barem 1.000 pokušavamo naći. Tijela su zatrpavana, razbacana bagerima... Dvadeset jednu godinu poslije agresije, koja je ovjerena genocidom u Srebrenici, odlučan sam da zahtijevam pravdu", poručio je Izetbegović  i poručio:

"Kada bez i najmanje rezerve, stvari budu na svom mjestu, kada otklonimo sumnju ko je stajao na pravoj, a ko na pogrešnoj strani historije, riješit ćemo se podjela. To je naš dug prema svakoj žrtvi. Istina je potrebna i prošlosti i sadašnjosti, ali najviše budućnosti."

Da li mi jedni drugima predstavljamo budućnost ili prokletstvo - upitao je on, i zaključio da odgovor na to pitanje moramo naći u sebi samima.

"Svi smo preživjeli neku tragediju i naša je obaveza prema onima koji nisu da nastavimo graditi ovu zemlju. Niko se nije rodio s mržnjom. Ljudi se, nažalost, uče da mrze. Prihvatanje i priznavanje istine prvi je korak ka pomirenju. Ovo polje nišana nije samo podsjetnik na bol, već amanet za žive. I zbog njih, nećemo dozvoliti da laž pobijedi, umjesto mržnje širit ćemo ljubav, odabrat ćemo život umjesto smrti", zaključio je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije