Čedomir Jovanović u Potočarima: Srebrenica me boli

Radiosarajevo.ba
Čedomir Jovanović u Potočarima: Srebrenica me boli
/ Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović, političar iz Srbije, ne krije da je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. Jedan je od rijetkih političara iz susjedne zemlje koji se ne libi reći da je u julu 1995. u Srebrenici počinjen genocid.

I danas je u Potočarima. Došao je, jer, kako je kazao, osjetio je duboku ljudsku potrebu da bude tu, da oda počast ubijenima.

Prošao je prvo hodnikom smrti u Fabrici akumulatora u Potočarima, a prethodno je poručio da svi koji su počinili genocid i zločine moraju odgovarati.

Dodao je kako je Srebrenica i 21 godinu kasnije veoma bolno mjesto.

"Srebrenica i dalje traži svoj mir. No, ne može ga naći sama, jer nije stvorila sama nemir. Dok se ne osudi zločinačka politika, zločinci, dok se ne napravi razlika između normalnog i pristojnog svijeta , mi nećemo imati normalan život.

Nije dovoljno reći da se u Srebrenici desio genocid, ali je to prvi korak. Moramo da naučimo da ponovo živimo zajedno. Ne postoji potreba u politici, ali postoji potreba među ljudima.  Nije lako reći u srpskoj skupštini da se desio genocid, ali jeste, to se desilo. To je jedna velika sramota i odraz kukavičluka, to je izraz nemoći", kazao je danas Jovanović u Potočarima.

U Potočarima će danas biti ukopano 127 žrtava srebreničkog genocida. Među njima je 12 maloljetnika, a najmlađi je imao 14 godina u trenutku smrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije