Prijatelji Srebrenice stižu u Potočare da isprate 127 tabuta

F. Z.
Prijatelji Srebrenice stižu u Potočare da isprate 127 tabuta
U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas će biti ukopani posmrtni ostaci još 127 žrtava genocida u Srebrenici.

Nakon komemoracije i vjerskog dijela programa kojim će biti obilježena 21. godišnjica genocida u Srebrenici, najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Komemoracija počinje u 11.30, a u Fabriku akumulatora su već počeli stizati zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, osobe iz javnog života, te brojni prijatelji Srebenice.

U Potočare su danas došli fra Ivan Šarčević, ambasadorica SAD u BiH  Maureen E. Cormack, Theodor Meron, bivši predsjednik Haškog tribunala i Carmel Agius, predsjednik Haškog tribunala koji je u Potočarima bio već deset puta, a prvi put 2003. godine.

I Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba također je došao u Potočare odati počast žrtvama genocida. Njih je ispred Spomen sobe dočeko Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice.

Pozivnice za dženazu 11. jula ove godine nisu poslane, a upućena su samo obavještenja svim zvaničnicima, predstavnicima ambasada, o samom događaju.

Od 12.20 krenut će polaganje cvijeća na Memorijalni kamen. U 12 će u Musali početi učenje Kur'ana, a u 13 sati začut će se ezan, nakon čega će se klanjati podne i ikindija namaz. Dvadeset minuta kasnije počet će dženaza-namaz koji će predvoditi reisul-ulema Husein ef. Kavazovi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije