Bakir Izetbegović: "Živimo luđačku košulju"

14
Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović: "Živimo luđačku košulju"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Predsjednik najveće opozicione stranke u našoj zemlji, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović gostovao je u emisiji BHT1 Uživo. Na samom početku govorio je o neodržanom ročištu Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću koje je danas još jednom odgođeno te je kazao da to "neće još dugo tako".

"Mislim da proces ulazi u završnu fazu. Mogu još neko vrijeme eskivirati, ali će se završiti na način predviđen zakonom... Dodik je imao šansu, prije dvije godine, kada su mislili da se promijenio, no on je u jednom momentu sa svojom drskošću prešao crvene linije, sa svojim odnosom prema Putinu, prema međunarodnim ambasadorima. Mnogo je toga do sada njemu oprošteno, on je dobar u prijetnjama, umije uplašiti ljude, imao je udare na Dejtonski mirovni sporazum, vrlo drske referendume", kazao je.

Izetbegović je komentirao i hapšenja direktora Autocesta Federacije FBiH riječima da je to "zbog navodnog kriminala": "Nevažno je da li je to bio prijedlog SDA, to je bila pozicija SBB-a. Uopće nije bio priče da će [Elmedin] Voloder to preuzeti kada je [Adnan] Terzić otišao. Kada je Voloder predložen, nismo bili protiv."

Intervju | Merima Lepić-Redžepović: "Ovo je tek početak isticanja domaćih tekstova"

Intervju | Merima Lepić-Redžepović: "Ovo je tek početak isticanja domaćih tekstova"

Voditeljica je pitala Izetbegovića i o Voloderovim firmama koje su dobile važne tendere, a što je komentirao Senad Šepić: "Šepićeve stranke više nema, svi su otišli, ta stranka ne postoji."

Upitan o sastanku s Christianom Schmidtom, kazao je da je "pozvao nas reda radi".

"Bio je gospodin Čović, pa ja, pa Trojka, inzistira na tome OHR. Mi ćemo dati konstruktivan doprinos valjanim reformama. Sve što vodi BiH europskom putu, sve što je europski standard, mi ćemo to podržati, kao što smo se dokazali i kao pozicija... Mi ćemo biti konstruktivna opozicija", kazao je.

Na pitanje ko je kriv za zastoj na EU putu, kazao je da je od Schmidta tražio da se konkretnije odnose prema zabrani školskog programa u bosanskohercegovačkom entitetu RS. Za zastoj na EU putu, kaže, krivi su članovi Trojke koji su "ušli u pregovore sa dva vrlo iskusna političara, Dodikom i Čovićem": "Jesu li mogli istrgovati nešto po pitanju NATO-a, Južne interkonekcije."

Upitan je i o izjavi člana svoje stranke koji je govorio o Hrvatima i Srbima kao podstanarima u BiH: "Jedna izjava koju gospodin Džaferović nije trebao dati, nije to trebao kazati. Svi smo mi ravnopravni. Interesantno je da su se svi digli na izjavu gospodina Džaferovića, a ispod radara je prošla izjava Lidije Bradare koja je kazala da BG Gas ne može raditi na južnoj interkonekciji jer to nije na njegovoj teritoriji - ispada da u FBiH postoji neka hrvatska teritorija koja nije pod FBiH, koja je neka Herceg Bosna, šta li."

Govoreći o južnoj interkonekciji kazao je kako je nedopustivo da se Čoviću omogući zatvaranje ulaska plina u BiH, a što Dodik, po njegovim riječima, već ima.

OHR o izjavi da su "Bošnjaci vlasnici BiH koji imaju neugodne podstanare": Veoma uvredljivo

OHR o izjavi da su "Bošnjaci vlasnici BiH koji imaju neugodne podstanare": Veoma uvredljivo

O trenutnom radu federalne vlade kazao je da se "zadužuju enormno dok kradu od penzionera". "Kupuju se razni tuarezi umjesto da se kupe motorizirana sredstva za gašenje požara, ljeta su sve gora i gora", kazao je.

Komentirajući (ne)rad Doma naroda kazao je da se "rijetko desi da Bošnjaci nešto koče", a sada su svih pet bili protiv. Komentirajući izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da je Izborni zakon preduslov svega, a presude Sejdić Finci političkima, kaže da je to jedan "paternalistički stav" kojeg vidimo i "sa istoka i sa zapada".

"Hodaju po BiH kako hoće, vršljaju, kazati nešto protiv presuda ESLJP-a je udariti na europske standarde, Plenković vrlo dobro zna šta radi i šta govori i šta ne bi trebao da govori", kazao je Izetbegović i dodao da je to "potpuno nepotrebno petljanje" u pitanja BiH.

"Na slamkicu", kaže Izetbegović komentirajući vojna sredstva koja BiH nabavlja. "Kad to spomenemo, ušutkuje nas se. BiH ima prava i obaveze po Dejtonu da prati naoružavanje sa susjedne dvije zemlje, a to je potpuno zapostavljeno. Živimo luđačku košulju, kada dođe do fiskalnog okvira, neko to blokira", kazao je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije