Bakir Izetbegović uputio poruku Jevrejima iz BiH, Hrvatima i Dodiku

F. Z., L. R.
Bakir Izetbegović uputio poruku Jevrejima iz BiH, Hrvatima i Dodiku
Radiosarajevo.ba / Obilježavanje praznika Pesah u Jevrejskoj opštini u Sarajevu
"Prije svega, šalom svim Jevrejima u BiH i dijaspori. Čestitam im ovaj praznik koji je simbol spasenja i poruka da nema bezizlazne situacije za ljude, da je Bog uvijek s onima koji ga poštuju."

Izjavio je ovo član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je danas u Jevrejskoj općini u Sarajevu prisustvovao obilježavanju praznika Pesah.

"Volio bih da se Jevreji koji su napustili BiH vrate u domovinu. Osjetit će da su uvijek dobrodošli i rado bih da ih vidim da nanovo žive tu s nama, ali svijet je danas mali, možemo se povezati i na razne načine, kroz biznis, kulturu", kazao je Izetbegović, dodavši: "Svako dobro Jevrejima BiH, gdje god se oni nalazili."

Prisjetio se Izetbegović i kako je, tokom rata, s ocem Alijom dolazio na seder večere s Jevrejima: "Nismo imali ni struje u Sarajevu, mislim da su tad bile svijeće. Te uspomene, ma kako su bile teške, s vremenom se nekako iskristališu i budu ljepše nego što je to bilo u tome času. Dakle, rado se sjetim tih dana."

Odgovarajući na novinarsko pitanje, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda kazao je i kako "pretjerujemo kada crnim torovima oslikavamo stanje u BiH", ocijenivši kako stanje nije baš toliko loše:

"Mada, naravno, moramo težiti da svaki građanin, na svakom pedlju ove zemlje bude ravnopravan. To nije slučaj još uvijek, nažalost. To su tragovi rata, to su tragovi pokušaja da se dominira nad drugima u BiH i pred nama je dug put."

Komentirajući to kako presuda Europskog suda u slučaju Sejdić-Finci još nije provedena - da se Jevreji i Romi još uvijek ne mogu kandidirati za člana Predsjedništva naše zemlje, Izetbegović je kazao kako bi, da se njega tiče, ta stvar mogla već sutra riješiti, a unutar nje i ono što je zahtjev hrvatske strane.

"Ali, oni (hrvatska strana, op. pr.) su odjednom odlučili da odustanu od toga - dakle Dragan Čović, HDZ i HNS - i da traže isključivo ono za šta su oni zainteresirani, što mene čudi jer za to nema šanse, samo ćemo poslati još jednu depresivnu poruku da se nismo dogovorili. Bili smo jako blizu rješenja i nadam se da ćemo ove ili sljedeće godine to riješiti", kazao je on, te poručio kako se ne možemo radi protiv Ustava FBiH, što očekuju hrvatski predstavnici.

"Neka takve stvari ne očekuju od SDA i, uopće, predstavnika drugih naroda."

Prokomentirao je Izetbegović i najavu SNSD-a da će zatražiti smjenu Vijeća ministara BiH:

"Prije nekoliko dana u Mostaru je Milorad Dodik izjavio da, što se njega tiče, neće više biti aktivnosti koje bi mogle izazvati krizu. Tri dana kasnije uradi ovu stvar. Čovjeka to više ne može da čudi, ali zaista ne vidim šta je izlaz u ovoj situaciji ako će se ljudi tako ponašati. Kad nam tu dođu predstavnici susjednih zemalja svi su kooperativni, svi obećavaju, imate osjećaj da će se stvari početi rješavati tri dana kasnije ovako, Dodik započne opet u svom stilu, jednu svoju destrukciju."

Pogledajte video:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije