BiH / Izetbegović: Neću osporavati ime Republike Srpske

12. 04. 2017. u 18:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović negirao je da je njegova stranka pripremila apelaciju za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

Izetbegović je u intervjuu za TV1 rekao da nema istine u tim navodima i da neće uraditi ništa što bi moglo "pokolebati odnose i zaustaviti BiH na evroatlantskom putu i na putu obnove privrede i kreiranja novih radnih mesta".

"Nema istine u toj priči. Ne pripremam nikakvu apelaciju i neću uraditi ništa tako", rekao je Izetbegović za TV 1. 

On je objasnio da od nekih pitanja - kao što su zahtjev za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, Dan Republike Srpske ili popis stanovništva - nije mogao odustati jer je riječ o "dignitetu naroda kojeg predstavlja". 

Izetbegović je naglasio da od toga nikada neće odustati i da bi sve ponovio. 

Danas su Nezavisne novine objavile da je SDA pripremila apelaciju za osporavanje imena Republika Srpska, koju planira da Ustavnom sudom BiH podnese, najvjerovatnije, u maju pred opšte izbore 2018. godine. 

Izvor lista je otkrio da je to gotovo sigurno, te da će "SDA kompletnu predizbornu kampanju bazirati na tome, sa pokušajem vraćanja povjerenja poljuljanog nakon dešavanja u vezi sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu protiv Srbije".

KOMENTARI (2)