Bakir Izetbegović: SDA nikad nije napravila problem u ovoj zemlji

Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović: SDA nikad nije napravila problem u ovoj zemlji
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, gostovao je sinoć u Dnevniku D Federalne televizije, gdje je komentirao situaciju s migrantima, izborne rezultate, moguće koalicije, te želje i zahtjeve njegovog kolege iz Predsjedništva i čelnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića.

Na konstataciju voditeljice Dnevnika da se naša zemlja suočava s humanitarnom katastrofom, kada je riječ o migrantima, Izetbegović je odgovorio: "Mislim da je to prejaka riječ. Ljudima je jako teško i država se ne nosi najbolje s tim. Lakše se ulazi u BiH nego što se izlazi iz nje - u Hrvatsku, a migrantima nije cilj BiH. Mi pokušavamo da ih zadržimo u centru zemlje, međutim njima je cilj Europa, tj. Hrvatska. 

Mi smo jučer na sjednici Predsjedništva razgovarali o tome i bdijemo nad tim problemom - iako to nije naša nadležnost i tražimo od Vijeća ministara i nižih nivoa vlasti da se više uradi. Postoje dvije vrste migranata - to su porodice koje bježe od rata i to su "turisti" koji prave probleme diljem BiH. Takav odnos treba i biti prema njima. Dakle, prema ovima koji prave probleme treba se ophoditi na malo "tvrđi" način. Mene je pogodila fotografija djevojčice od neke dvije godine koja spava na zaleđenoj zemlji. To me podsjetilo na vrijeme kad je naš narod tako bio nesrećan, ali prema ovim drugima treba biti malo oštriji."

Na pitanje da li je SDA zadovoljna izbornim rezultatima, odgovorio je: "Da. SDA je pobjednik na državnom nivou, na entitetskom nivou, na nivou svih kantona gdje je bošnjačka većina, osim u Tuzli, gdje smo za 300 glasova izgubili pobjedničku poziciju."

Kako komentira zamjerke na izborni proces?

"To treba pitati one koji su odgovorni, CIK prije svega. Vjerovatno je bilo mnogo toga, pretpostavljam da jeste, ali to su sve nagađanja. To treba provjeriti. SDA je bila snažno za to da se usvoji zakon koji bi onemogućio i suzio prostor manipulacijamaa, ali drugi nisu bili za to."

Izetbegović je kazao da SDA dosad nije imala konkretne pregovore s drugim strankama o koalicijama, ali da su s čelnicima pojedinih partija (nije precizirao kojim, op.pr.) popili nekoliko "neobaveznih kafa".  "Pustili smo da se cijela situacija ohladi, još uvijek su emocije pregrijane - želimo da hladne glave uđemo u seriju pregovora. Ovoj zemlji treba jedna široka koalicija, programski ustrojena, ona koju čine pobjedničke stranke - jer je to volja naroda."

Pitala ga je voditeljica i da li bi SDA ušla sa SBB-om u koaliciju: "Ne bih ja licitirao imenima. Poželjni su što jači partneri, a što se nas tiče, svi su u igri."

O okupljanju ljevice u Sarajevu, ovako je kazao: "Narod i pravda nije ljevičarska stranka. To je stranka koja je nastala od ljudi koji su otišli iz SDA. SDA je pobjednička stranka i to nije slučajno tako. To je izraz volje naroda, i to onog naroda koji je odbranio ovu zemlju. SDA brani Bošnjake, one koji brane identitet. Organizirali smo odbranu, SDA je bila motor reformi, stranka koja nikad nije napravila problem u ovoj zemlji, za razliku od mnogih drugih. Pokušaji da se slomi kičma politike u BiH je vrlo rizična stvar. Mogu oni nešto pokušati, ali ja mislim da to neće trajati."

Izetbegović je ovako komentirao priču da HDZ traži partnere mimo SDA u HNK: "Oni bi da preuzmu grad koji je SDA dovela na nivo metropole, to je Meka za turiste, budžet je veći od RS-a, i sad to žele da otmu od SDA. Svi oni imaju svoje razloge da krenu na SDA, da napadnu središnju, pivotnu stranku. To nije dobar put, takva udruga ne može dobro završiti."

Dragan Čović, podsjećamo, postavio je uslov prije koaliranja i formiranja vlasti nakon izbora, a to je izmjena Izbornog zakona. Šef SDA ovako je to prokomentirao: "Ne bih da nagađam. Čović je imao i u prethodnom mandatu tvrde stavove, ali je poslije smekšao. Mislim da gospodin Čović neće izazvati krizu u ovoj zemlji. A nisam uvjeren da će ikada dobiti ono za šta je zainteresiran."

Cijelu emisiju možete gledati na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije