Bakir Izetbegović poslao poruku Sarajkama i Sarajlijama

18
Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović poslao poruku Sarajkama i Sarajlijama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

"April je mjesec u kojem su se odigravali sudbonosni događaji za Sarajevo. Šestog aprila 1945. grad je oslobođen od fašističke okupacije, a prije tačno 30 godina sljedbenici slične velikodržavne ideologije zla pokušali su ponovo da ga okupiraju. Nisu uspjeli. Sarajevo je pobijedilo. Bosna i Hercegovina je pobijedila."

Napisao je ovo danas na društvenim mrežama predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

On je podsjetio kako "tokom tih 1.425 dana, koliko je trajala opsada, nije branjeno i odbranjeno samo Sarajevo, već i civilizacijske vrijednosti na kojima počiva moderni svijet".

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

"Uprkos stalnim napadima, stravičnim granatiranjima, snajperskim djelovanjima i nehumanim uvjetima u kojima su živjeli, Sarajlije su uspjele sačuvati obraz i dostojanstvo", poručio je, te nastavio:

"Sloboda i univerzalne vrijednosti koje su u dva navrata tokom prošlog stoljeća odbranjene u Sarajevu su trajno naslijeđe ovog grada i naš kolektivni doprinos svijetloj strani historije čovječanstva.

Naša dužnost je da pamtimo i da se redovno prisjećamo branilaca Sarajeva, heroja zaslužnih za njegovu odbranu, ali i da čuvamo sjećanje na 11.541 našeg sugrađanina, među kojima je i 1.601 dijete, koji su ubijeni tokom posljednje opsade."

Sjećanje na njih, veli Izetbegović, "nas obavezuje da učinimo sve kako bismo i naredne aprile dočekivali u miru i slobodi, u lijepom i modernom Sarajevu, gradu koji stoljećima dokazuje da ljudi različitih etničkih grupa, vjera i tradicija mogu živjeti zajedno".

"U to ime, svim Sarajkama i Sarajlijama, ali i svima prijateljima koji Sarajevo nose u srcu, upućujem najiskrenije čestitke povodom 6. aprila – Dana grada Sarajeva", zaključio je Bakir Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije