Bakir Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA: "U toku je uvod u napad na BiH"

21
L. R.
Bakir Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA: "U toku je uvod u napad na BiH"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

U Sarajevu je danas, 5. jula, održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), nakon čega se javnosti obratio predsjednik ovog političkog subjekta Bakir Izetbegović.

Nakon što smo doznali kako su na sjednici obradili različite aktuelne teme - od budžeta, nezakonitog imenovanja Upravnog odbora FTV-a, enormnom zaduživanju Federacije, o osveštavanju zgrade JP u Mostaru, nametanju himne i grba u NSRS - ipak, glavni topic na sjednici članova Predsjedništva SDA bio je tzv. svesrpski sabor, deklaracija s tog sabora, a zatim aktivnosti koje se provode diljem Bosne i Hercegovine na bazi zaključaka tog sabora.

Izetbegović je javnosti prenio stavove i zaključke SDA ovim povodom, ističući kako je ovo "najkonkretniji napad na suverenitet BiH i uvod u napad na teritorijalni integritet BiH od 1992. godine."

Za godinu dana nijedna presuda i dvije optužnice za Srebrenicu

Za godinu dana nijedna presuda i dvije optužnice za Srebrenicu

"Neke stvari o kojima se nije smjelo govoriti prije 15 godina sad postaju programom. Radi se o nastavku svesrpske politike kojoj je u ovom trenutku cilj destabilizacija BiH i postupno odvajanje dijela teritorije BiH i pripajanje RS-a Srbiji", kazao je Izetbegović, podsjećajući da su planovi iz deklaracije sverpskog sabora već ranije predstavljeni, prvo u memorandumima SANU 1 i 2, te o rezoluciji SNSD-a iz 2015.

Ponovo se ponavlja aparthejd nad nesrbima u RS-u i stvaraju preduslovi za odvajanje RS iz BiH, stava je on, pa dalje veli: "Preambula i zaključci deklaracije bazirani na neistinama, na zlonamjernim tumačenjima historijskih događaja i dokumenata, a pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma (DMS), kao što su neka 'prava Srbije' ili teritorija i autonomija RS, kojeg tretiraju kao ekskluzivnu srpsku državu, što se nigdje ne spominje, na pogrešnim tumačenjima da u institucijama sjede Srbi. Ne, ne, to su predstavnici Srba i građana."

Ponovio je kako se Srbiji pokušavaju dati prava koja nema prema DMS-u, već ima "izričitu obavezu poštivanja države i obavezu da se nikada ne upusti u ponovo ponavljanje historijskih grešaka koje su dovele do patnje i epskih razaranja na Balkanu i BiH." Rezignirani su u ovoj stranci što se deklaracijom svesrpskog sabora polazi od toga da je RS entitet samo srpskog naroda, da se usvajaju himna, grb i simboli "kao da drugih, sem Srba, u tom entitetu i nema".

Press nakon sjednice SDA
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Press nakon sjednice SDA

"Deklaracijom i zaključcima, Srbija se agresivno miješa u unutarnje stvari BiH, grubo podrivajući DMS. Zauzimaju stavove kako trebaju bh. institucije da djeluju, uči nas Srbija šta mi treba da radimo oko entitetskih praznika,  obrazovanja, ujedinjenog djelovanja, kao da ne postoje drugi narodi u RS-u i kao da nemaju jednaka prava", izjavio je Izetbegović, koji je ponovio da je ovo "pokušaj dominacije i potvrde aparthejda".

Otkrio je kako je SDA zaključcima pozvala Vijeće za provedbu mira (PIC) i države svjedoke DMS da hitno zaustave opisane aktivnosti Srbije i entiteta RS kojima se podriva mir na Balkanu i u BiH. Traže od njih i uvođenje sankcija zvaničnicima Srbije; traže od OHR-a da donese odluke i spriječi eventualne blokade institucija, ali i da djeluje i spriječi najavljene prijedloge da se mijenja ime Srebrenice i nazive njenih ulica.

"Od Tužilaštva BiH tražimo da prestane ignorisati udare na državu, i da pogleda materijal o tzv. 'mirnom razdruživanju'. Pozivamo na okupljanje sve bh. političke stranke radi otpora, a mi ćemo, kao SDA, koristiti sve dostupne mehanizme gdje god se procijeni da postoji osnov za to", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije