Bakalar o idejama da RS sama sprovede izbore: To nije moguće!

3
F.V.
Bakalar o idejama da RS sama sprovede izbore:  To nije moguće!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Željko Bakalar

Nove opasne najave stižu iz Banje Luke i entiteta RS. Danas je u medijima pušten svojevrsni probni balon o da "Republika Srpska razmišlja da samostalno provede izbore".

Kako pišu banjalučke Nezavisne, u Republici Srpskoj u nezvaničnim krugovima sve više se priča da ona sama treba da sprovede izbore iduće godine i to za Narodnu skupštinu Republike Srpske i predsjednika Republike Srpske, što joj, kako neki tvrde, omogućava Izborni zakon Republike Srpske.

"Izborni zakon BiH definiše da Centralna izborna komisija BiH organizuje i sprovodi izbore za nivo BiH, ali je kasnijim intervencijama visokih predstavnika to prošireno, međutim, tehnički RS sama može sprovoditi izbore za svoj nivo vlast iako se postavljaju brojna pitanja. Recimo, birački spisak se povlači iz IDDEEA, koja je na nivou BiH, ali i tu se može pronaći rješenje", rekao je za Nezavisne Aleksandar Radeta, član Izborne komisije entiteta RS.

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Tragom ove informacije kontaktirali smo predsjednika Centralne izborne komisije (ICK) Željka Bakalara koji je za Radiosarajevo.ba kazao da prema zakonodavstvu u BiH to nije moguće.

"A može biti svakakvih ideja. To su legitimna razmišljanja ako se promijeni Izbori zakon. Prema Izbornom zakonu RS Izborna komisija entiteta RS može provesti izbore za, eventualno, one razine vlasti za koje dobije izričito ovlasti od Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP). To piše i u Izbornom zakonu RS-a. To je prilično jasno i meni i Vama. Za sve razine vlasti izbore raspisuje i provodi ih Središnje izborno povjerenstvo", dodao je Bakalar.

On kaže da je lansiranje ovakvih ideja posljedica stanja u zemlji.

"Ima svakakvih ideja. Ljudi koji ih izgovaraju nekada su svjesni, a nekad manje svjesni da nisu zakonite. Njihovo je da odluče da li će neku stvar plasirati u javnost, ako ništa u vodu probnog balona", zaključio je Bakalar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije