Novi opasni potezi: U RS-u "razmišljaju" da samostalno provedu izbore 2022.

1
Radiosarajevo.ba
Novi opasni potezi: U RS-u "razmišljaju" da samostalno provedu izbore 2022.
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nove opasne najave stižu iz Banje Luke i entiteta RS. Danas je u medijima pušten probni balon o da "Republika Srpska razmišlja da samostalno provede izbore".

Kako pišu banjalučke Nezavisne, u Republici Srpskoj u nezvaničnim krugovima sve više se priča da ona sama treba da sprovede izbore iduće godine i to za Narodnu skupštinu Republike Srpske i predsjednika Republike Srpske, što joj, kako neki tvrde, omogućava Izborni zakon Republike Srpske.

Odgovor je to na pitanja da li će izbora na nivou BiH, jer je "da je izvjesno da budžet za 2022. godinu neće biti usvojen niti će doći do izmjena Izbornog zakona BiH, bez čega, po mišljenju HDZ-a, ne postoje uslovi za organizaciju opštih izbora sljedeće godine".

U Bosni i Hercegovini danas otvaranje biračkih mjesta povodom izbora u Hrvatskoj

U Bosni i Hercegovini danas otvaranje biračkih mjesta povodom izbora u Hrvatskoj

"Izborni zakon BiH definiše da Centralna izborna komisija BiH organizuje i sprovodi izbore za nivo BiH, ali je kasnijim intervencijama visokih predstavnika to prošireno, međutim, tehnički RS sama može sprovoditi izbore za svoj nivo vlast iako se postavljaju brojna pitanja. Recimo, birački spisak se povlači iz IDDEEA, koja je na nivou BiH, ali i tu se može pronaći rješenje", rekao je za "Nezavisne novine" Aleksandar Radeta, član Izborne komisije entiteta RS.

Dodao je da Republika Srpska ima svoj zakon, svoju komisiju i da s te strane može organizovati i sprovesti izbore za Narodnu skupštinu Republike Srpske i predsjednika Republike Srpske.

Nezavisne podsjećaju kako je posljednji koji je spomenuo mogućnost neodržavanja izbora u BiH je Dragan Čović, lider HDZ-a, koji je rekao, ukoliko ne bude izmjena Izbornog zakona BiH, da ne postoje uslovi da se organizuju izbori.

"Mi ćemo sve dati da dobijemo izborni zakon, osiguramo legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i provedemo sve presude Suda u Strazburu", rekao je Čović.

Za razliku od druga dva naroda, biše banjalučki list, Bošnjaci smatraju da ne postoje razlozi da se izbori u BiH iduće godine ne održe te da Centralna izborna komisija BiH te izbore treba da raspiše onako kako je i postojeći Izborni zakon definisao, a to je 150 dana prije izbora, odnosno u maju iduće godine.

"Da li će neke političke partije bojkotovati izbore, nisam sigurna. Te najave bih uzela s rezervom. Da li su to razlozi i da li HDZ najavljuje bojkot izbora ukoliko se ne ispuni njihov zahtjev koji se tiče izbora člana Predsjedništva BiH, stvarno ne znam. Imamo još vremena za razgovor i da mijenjamo Izborni zakon te, ako bude prostora, i za razgovor sa HDZ-om u pogledu njihovog zahtjeva. Ali, sada najavljivati bojkot izbora je, po mom mišljenju, ultimatum. Ako nećete da uradite ovako kako mi iz HDZ-a predlažemo, mi ćemo bojkotovati izbore", rekla je za "Nezavisne novine" Alma Čolo, član Predsjedništva SDA i predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH.

Na pitanje, šta bi značio bojkot narednih opštih izbora, s obzirom na to da u FBiH još do kraja nisu implementirani oni iz 2018. godine, Čolo kaže da je BiH potpisnik Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja je obavezuje da u redovnim intervalima održava izbore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije