Azra Zornić: Zašto je Eichhorst isključila građanske stranke iz pregovora?

6
Radiosarajevo.ba
Azra Zornić: Zašto je Eichhorst isključila građanske stranke iz pregovora?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Angelina Eichhorst

Azra Zornić je Bosanka za koju je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio da je diskriminirana u izbornom procesu zato što se izjašnjava kao građanka Bosne i Hercegovine, a ne kao pripadnica jednog od konstitutivnih naroda (Bošnjaci, Hrvati, Srbi).

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ovih danassu ponovo aktuelni.

Vode između predstavnika bh. političkih stranaka, pod vodstvom ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Michaela Murphya i direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst, počeli su jutros u Sarajevu.

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

Povodom pregovora o izmjenama izbornog procesa ona se zapitala zašto je direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst iz ovih pregovora isključila građanske opcije.

"Etnonacionalističke stranke i njima naklonjen Dejtonski ustav su razlog zašto sam se obratila i dobila presudu Evropskog suda koja nalaže donošenje građanskog ustava. Zašto je Ajhorstova isključila građanske stranke iz pregovora? Šta se krije iza ovog podlog čina "demokratske EU'?", zapitala se Azra Zornić.

Šta će biti ishod pregovora i hoće li stranke konačno naći zajednički jezik, ostaje da se vidi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije