Avdo Huseinović o Joloviću: Jedan od omiljenih Mladićevih komandanata

5
Radiosarajevo.ba
Avdo Huseinović o Joloviću: Jedan od omiljenih Mladićevih komandanata
Radiosarajevo.ba / Avdo Huseinović, Milan Jolović i Novak Đoković

Susret najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića sa komandantom zloglasnih ''Vukova s Drine'', Milanom Jolovićem Legendom, izazvalo je dosta pažnje javnosti u Bosni i Hercegovini i regiji.

O tome ko je zaista bio Jolović za Radiosarajevo.ba govori Avdo Huseinović, publicista, novinar, istraživač, autor brojnih zapaženih dokumentarnih filmova s ratnom tematikom.

''Jolović je bio komandant ''Vukova sa Drine'', manevarske jedinice Drinskog korpusa Vojske RS koja je dejstvovala od Podrinja, preko Bjelašnice, Nišićke visoravni do Bosanske krajine. Bio je jedan od omiljenih Mladićevih komandanata, a posebne simpatije je dobio kada je Mladića izvukao iz poluokruženja tokom operacije ''Lukavac 93''. Bilo je to u julu 1993., kada su bosanski ratnici iz sastava 182. viteške fočanske brigade, iako desetkovani, branili kotu Proskok pod Bjelašnicom.
Poznat je i kao komandant koji je među prvima ušao u Srebrenicu, poslijepodne 11. jula 1995. '', kazao je Huseinović.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Dodao je kao nema informacija da je njegova jedinica učestvovala u masovnim egzekucijama koje su uslijedile nakon pada Srebrenice, iako se tokom suđena zločincu Mladiću u Hagu moglo čuti da je učestvovao u "koordinaciji napada na ljude koji bježe iz Srebrenice".

"Ajde brate sad pritisni, frka im je, sad pritisni NATO pakt nam ne može ništa. Zauzmi najbolje položaje, opleti dolje da čujem vukove kako zavijaju", naređivao je Jolović nakon čega se na snimkama čulo zavijanje srpskih vojnika i pucnjava prema šumi kroz koju su bježali ljudi, prenosio je ranije Radio Slobodna Europa.

Prema riječima Huseinovića, najveći poraz Jolović je doživio u martu 1993. godine u bici za Kovačeviće kod Sapne, kada su srpski snagama bosanski ratnici uništili čak četiri tenka.

"Također, poražen je i pred 5. i 7. korpusom Armije RBiH u septembru i oktobru 1995. godine", dodaje Huseinović.

Inače, prva postava "Vukova s Drine" desetkovana je u borbama oko Srebrenice 1993. godine, nakon čega je sastav jedince obnovljen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije