Šta je Novak Đoković radio sa zloglasnim učesnikom genocida u Srebrenici?

8
Radiosarajevo.ba
Šta je Novak Đoković radio sa zloglasnim učesnikom genocida u Srebrenici?
Radiosarajevo.ba / Novak Đoković, Milan Jolović Legenda, Ratko Mladić

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković boravio je proteklih dana u Bosni i Hercegovini, gdje je obavio niz posjeta i susreta.

Međutim, ono što je ostavilo sjenu na boravak slavnog sportaša u našoj zemlji svakako jeste njegov susret sa Milanom Jolovićem Legendom, komandantom zloglasnih "Vukova s Drine", bliskim ratnim saradnikom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Fotografija Đokovića sa Jolovićem na društvenim mrežama je podijelio i poznati bh. novinar i advokat Senad Pećanin.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Na ovaj susret je među prvima upozorio i naš saradnik, ugledni kolumnista Dragan Bursać.

''Našao se tako najbolji teniser svijeta i za stolom Milana Jolovića Legende, komandanta ''Vukova sa Drine'', koji je tokom borbi za osvajanje Srebrenice ostao upamćen po rečenici upućenoj svojim borcima preko motorole: ''Sad pritisni brate, frka im je! Nato pakt nam ne može ništa! Opleti dole, da čujem vukove kako zavijaju!'' Za one koji ne znaju, narečena “Legenda“ je najaktivnije učestovala u operaciji ''Krivaja 95'', istoj onoj u kojoj je izveden i sproveden srebrenički genocid. Milanu Joloviću se pripisuje, mimo toga i ''herojstvo'' u kome je tokm rata spasio život ratnom zločincu Ratku Mladiću'', pisao je Bursać.

Ime Milana Jolovića Legende nerijetko je spominjano tokom suđenja za Srebrenicu u Haškom tribunalu.

''Milan Jolović Legenda bio je na čelu jedinice koja je između ostalog u julu 1995. godine učestvovala u zarobljavanju, odvođenju na stratišta i likvidaciji srebreničkih civila'', pisala je ranije "Slobodna Bosna".

Tokom suđenja Ratku Mladiću aprila 2013. godine u Hagu su prikazani snimci nastali od 10. do 20. jula, dakle, tokom genocida u Srebrenici koje je istražiteljima dostavila produkcijska kompanija ''Antelopa'', a koja je napravila dokumentarni film koji se zove ''Krik iz grobnice". Također su pokazivani snimci WTN i Reutera, te Srpske radio televizije.

Na snimcima Srpske radio televizije moglo se vidjeti više zapovjednika srpskih formacija, poput Vinka Pandurevića iz Zvorničke brigade te Jolovića "tokom koordinacije napada na ljude koji bježe iz Srebrenice".

"Ajde brate sad pritisni, frka im je, sad pritisni NATO pakt nam ne može ništa. Zauzmi najbolje položaje, opleti dolje da čujem vukove kako zavijaju", naređivao je Jolović nakon čega se na snimkama čulo zavijanje srpskih vojnika i pucnjava prema šumi kroz koju su bježali ljudi, prenosio je tada Radio Slobodna Europa.

Jolović je po osobnom priznanju učestvovao i operaciji ''Lukavac 93'' čiji je cilj bio uspostava dvostrukog obruča oko Sarajeva. Tom prilikom je zauzeto Trnovo, te popaljena sva bjelašnička sela, uključujući gotovo sve vjerske objekte.

Tvrdio je da je tada spasio život zločincu Mladiću koji se našao u zasjedi boraca Armije RBiH.

Mladić ga je, u znak zahvalnosti, proizveo u kapetana Vojske RS. Učestvovao je i na drugim ratištima.

U decembru 2018. godine koordinacija udruženja boraca iz RS-a je tražila od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Jolović bude postavljen na čelo Ministarstva odbrane BiH! Iste godine posjetio je i načelnika Srebrenice, negatora genocida, Mladena Grujičića.

Za razliku od, recimo, Edina Vranja koji se nalazi u pritvoru u Srbiji, Jolović se, naravno, ne plaši da bi mogao odgovarati za učešće u ratu u Bosni i Hercegovini. Štaviše, zahvaljujući pravosuđu BiH on je i danas tek ''pošteni građanin''.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije