Austrijska ministrica za Europu: 'BiH postigla veliki napredak, sad je red na nas'

4
Radiosarajevo.ba
Austrijska ministrica za Europu: 'BiH postigla veliki napredak, sad je red na nas'
Foto: EPA - EFE / Karoline Edtstadler

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastala se u utorak, 20. februara, u Bruxellesu s članovima Vijeća za opće poslove EU (GAC) u povodu poduzetih aktivnosti Bosne i Hercegovine na njenom europskom putu.

Krišto se zahvalila na pozivu za sastanak koji se održava neposredno prije sastanka Vijeća za opće poslove EU.

Istaknula je kako je evidentan rad i napredak naše zemlje po pitanju europskog puta. Kazala je kako je ostvareni napredak rezultat postizanja konsenzusa o svim značajnim pitanjima, a što je i načelo rada i odlučivanja u Vijeću ministara BiH. Istaknula je kako je napredak ostvaren tokom 2023. godine nastavljen i u 2024. godini ubrzanom dinamikom.

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Naglasila je kako je Vijeće ministara BiH postiglo značajne pomake na ispunjavanju 8+1 uvjeta, odnosno 14 ključnih prioriteta. U tom ozračju istaknula je kako je usklađenost vanjske i sigurnosne politike naše zemlje prvi put na nivou sto postotne usklađenosti s vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Predsjedavajuća je u kontekstu zakonodavne reforme istaknula da naročit značaj imaju izmjene i  dopune izbornog zakona kao i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva koja obuhvata implementaciju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, kao i implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava za što smo svi potpuno opredijeljeni, ali i druge popravke koje se odnose na demokratičnost i transparentnost izbornog procesa.

Istaknula je kako je ključno da rješenje ovog pitanja, kao i svih ostalih, mora biti rezultat unutarnjeg dijaloga i dogovora, jer jedino rješenje institucija BiH može osigurati dugoročnu sigurnost, stabilnost te poboljšati odnose u Bosni i Hercegovini.

Brisel / Karoline Edtstadler i Borjana Krišto

"Dok nastavljamo put prema članstvu u Europskoj uniji, moramo imati na umu da su reforme ključne za naš vlastiti napredak i razvoj. One nisu samo obveza prema EU, već moralna i praktična nužnost za izgradnju bolje budućnosti za sve nas u Bosni i Hercegovini. Stoga, uvjerena sam kako će i EU (Europsko vijeće), imajući u vidu prije svega naše rezultate ali i uloženi napor te postignuti napredak, otvoriti nam pregovore u martu", kazala je predsjedavajuća Krišto.

Na kraju sastanka, predsjedavajuća je poručila kako naša potpuna predanost stvarnim reformama i spremnost da se suočimo s izazovima koji su pred nama jasno pokazuju posvećenost europskim integracijama i želju BiH da postane punopravna članica europske porodice.

 "Otvaranje pregovora bilo bi ne samo priznanje naših dosadašnjih napora, već i poticaj za daljnje korake prema ostvarenju naših zajedničkih ciljeva. Uvjerena sam da ćemo zajedno s vama nastaviti graditi stabilnu i prosperitetnu europsku Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu, vjerujemo da će Europska unija, kao naš partner, nastaviti poticati i podupirati. Ključ uspjeha i temelj održive stabilnosti leže u rješenjima koja proizlaze iz dijaloga i odluka institucija Bosne i Hercegovine. Na kraju, još ću jednom naglasiti da samo zajedno možemo ostvariti ciljeve koje smo postavili na putu prema Europskoj uniji", istaknula je na kraju predsjedavajuća Krišto.

Nakon sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, austrijska ministrica za EU i ustav Karoline Edtstadler poručila da je Bosne i Hercegovina posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Osmijeh i dobro raspoloženje: Sastali se Aleksandar Vučić i Borjana Krišto

Osmijeh i dobro raspoloženje: Sastali se Aleksandar Vučić i Borjana Krišto

"Atmosfera je bila veoma dobra. Razgovarali smo o mogućnostima da Bosna i Hercegovina dobije podršku kako bi krenula na put ka Evropskoj uniji. Predsjedavajuća je također vrlo jasno iznijela napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla", rekla je Edtstadler.

"Bosna i Hercegovina se također mora potruditi da ostane na pravom putu. To je naše političko opredjeljenje, a ako postoji politička volja, onda je i to moguće. Ovdje ne smijemo biti neuspješni", rekla je.

Ona je kazala da se moraju slijediti dalji koraci, mora se postaviti pregovarački okvir. Naglasila je da vidi posvećenost BiH te da je mnogo toga već urađeno, a sada su oni na redu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije