Predsjednica Mađarske u posjeti BiH: Evo koga je posjetila u Sarajevu i o čemu su razgovarali

3
Radiosarajevo.ba
Predsjednica Mađarske u posjeti BiH: Evo koga je posjetila u Sarajevu i o čemu su razgovarali
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predsjednica Mađarske u Predsjedništvu BiH

Predsjednica Mađarske Katalin Novak doputovala je u Bosnu i Hercegovinu te je danas, 30. januara, u Sarajevu održala niz sastanaka.

Prvo je posjetila Predsjedništvo Bosne i Hercegovine gdje se susrela s predsjedavajućim Predsjedništva Željkom Komšićem, te članovima Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović, s kojom je imala prilično srdačan susret.

Saopćenje je medijima nakon sastanka i upućeno iz kabineta Željke Cvijanović 

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Zahvalnost Mađarskoj na dobroj institucionalnoj i političkoj saradnji, kao i na iskrenoj i snažnoj podršci u domenu europskih integracija i ekonomije. Posebna zahvalnost za program podrške poljoprivrednicima koji se uspješno sprovodi u RS-u", istakla je Cvijanović, dodavši da je Mađarska "iskren prijatelj, koja ne dolijeva ulje na vatru, već govori jezikom partnerstva i saradnje".

Novak je potom razgovarala s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto. Teme na ovom sastanku bile su europski put Bosne i Hercegovine i daljnje unapređenje bilateralnih odnosa.

Krišto je istaknula kako je Vijeće ministara BiH svjesno izazova koji stoje pred BiH, ali je odlučno i predano radi na ostvarenju 8+1 uslova odnosno 14 ključnih prioriteta na putu prema članstvu u Evropskoj uniji (EU). Naglasila je da Bosna i Hercegovina u martu ove godine očekuje iz Brisela dobijanje tačnog datuma za otvaranje pregovora, saopštili su iz Vijeća ministara BiH.

Dodaje se da je Krišto zahvalila predsjednici Novak na podršci koju prijateljska Mađarska pruža Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. Istakla je uvjerenje da će Mađarska tokom predsjedavanja Vijećem Evropske unije u drugoj polovini 2024. godine nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji u nastavku procesa proširenja.

Predsjednica Mađarske u Predsjedništvu BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Predsjednica Mađarske u Predsjedništvu BiH

Sugovornice su razmijenile mišljenja o modalitetima jačanja ekonomske i saradnje u drugim oblastima, što je u obostranom interesu dviju zemalja, zaključili su iz Vijeća ministara BiH.

Posjeta mađarske predsjednice dolazi nakon prošlosedmične posjete mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Sijarta koji je boravio u Banjoj Luci i Sarajevu. Dodajmo i kako će sutra, 30. januara, biti održana svečana primopredaja komandne dužnosti u EUFOR-u, na čijem je čelu sad mađarski general László Sticz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije