Borjana Krišto razgovarala s predsjednicom Slovenije: "Hvala na kontinuiranoj podršci"

1
Radiosarajevo.ba
Borjana Krišto razgovarala s predsjednicom Slovenije: "Hvala na kontinuiranoj podršci"
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Borjana Krišto se sastala sa Natašom Pirc Musar

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s predsjednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar o evropskim integracijama BiH i bilateralnim odnosima prijateljskih zemalja.

Krišto je zahvalila na kontinuiranoj podršci koju Slovenija pruža Bosni i Hercegovini i njenom evropskom putu, a posebno na inicijativi za formiranje Grupe prijatelja Zapadnog Balkana.

"Punopravno članstvo u Evropskoj uniji jedan je od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine i zato smatramo iznimno važnim i očekujemo da će Evropsko vijeće u martu donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom", rekla je Krišto.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Istaknula je da je Bosna i Hercegovina u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije te da predano radi na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Krišto je pozdravila "Plan rasta za Zapadni Balkan", koji je usvojila Evropska komisija, te podsjetila da je uspostavljen radni tim u BiH za izradu plana reformi za njegovu provedbu. Istaknula je da Bosna i Hercegovina podržava ideju daljnjeg ekonomskog usklađivanja Zapadnog Balkana kroz zajedničko jedinstveno tržište s jedinstvenim tržištem EU-a.

Krišto je ukazala i na važnost regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa unutar procesa proširenja i stabilizacije te pristupanja EU i ocijenila da, u kontekstu Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana, ekonomska sigurnost ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, bližoj integraciji s Evropskom unijom te u suočavanju s međunarodnim prijetnjama, zaključili su iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije