TAIEX / Austrija i Francuska donirale opremu za spašavanje

23. 02. 2021. u 14:12:00 Fena

Shares: 2

Primopredaja opreme za civilnu zaštitu i gorske službe spašavanja koju su donirale Austrija i Francuska upriličena je danas u Sarajevu.

Radi se i tehničkoj i sanitetskoj opremi vrijednoj 20.000 eura koja je nabavljena u okviru TAIEX projekta "Jačanje kapaciteta gorskih službi spašavanja u BiH".

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann izjavila je da će u sklopu projekta biti angažovani stručnjaci za provođenje obuke, po principu tzv. "treniranja trenera".

Projekat TAIEX - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Projekat TAIEX

Dodala je da će austrijski stručnjaci sedam dana provesti u BiH, nakon čega će bh. osoblje provesti jednu sedmicu na obuci u Francuskoj.

Ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic istakla je da joj je zadovoljstvo što njena zamlja zajedno s Austrijom učestvuje u projektu koji bi trebao biti vrlo koristan bh. gorskim službama.

Navela je da su obje te zemlje planinske i da imaju možda i najbolje stručnjake u toj oblasti.

Projekat TAIEX - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Projekat TAIEX

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić zahvalio je na vrijednoj donaciji koju će bh. spasioci upotrebljavati na najbolji mogući način.

"Austrija i Francuska su istinski veliki prijatelji Bosne i Hercegovine što su potvrdili više puta u nesrećama, kao i u današnjoj saradnji", poručio je Cikotić.

Oprema je uručena  Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite, Republičkoj upravi civilne zaštite RS, Gorskoj službi spašavanja u BiH, Gorskoj službi spašavanja u BiH i Odjelu za javnu sigurnost Brčko Distrikta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA