Austrija donira 200.000 eura Crvenom križu BiH

Radiosarajevo.ba
Austrija donira 200.000 eura Crvenom križu BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Susret Hartmann i Lazića

Centralni događaj današnjeg susreta između austrijske ambasadorice Ulrike Hartmann i Rajka Lazića, generalnog sekretara Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine bila je simbolična primopredaja austrijske novčane pomoći Crvenom križu BiH povodom širenja COVID-19 u visini od 200.000 eura.

Prilikom susreta je naročito bilo riječi o upotrebi ovih sredstava. Naime, austrijske donacije će u prvom redu pomoći grupama stanovništva u BiH koje su u stanju naročite socijalne potrebe, prije svega Romima i migrantima.

Sredstva će najvećim dijelom služiti prevenciji, odnosno usporavanju širenja COVID-19, reduciranju stope smrtnosti od COVID-19, održavanju pristupa elementarnoj socijalnoj pomoći i ublažavanju socio-ekonomskih posljedica pandemije.

Osim prevencije COVID-19, ova pomoć treba da posluži i sprečavanju drugih infekcija kao što su upala pluća, hepatitis A, dizenterija i kolera. Odabrane porodice iz romske populacije, osim toga, treba da dobiju i podršku u formi transfera gotovine za zadovoljavanje osnovnih higijenskih potreba.

Austrija je već ranije, putem Mehanizma civilne zaštite Evropske unije (UCPM), uručila sredstava pomoći kao podršku za vrijeme krize COVID-19 u BiH, u vrijednosti od 40.000 eura (deke, setovi posteljine, paketi sa sredstvima za higijenu, zaštitne rukavice i sredstava za dezinfekciju).

Također, austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg je, dodatno, ponudio BiH preuzimanje i tretman u Austriji za tri pacijentice/pacijenta kojima je potrebna intenzivna njega.

Zajedno sa sadašnjom podrškom Društvu crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine Austrija je preko Austrijske razvojne agencije (ADA) Međunarodnoj Federaciji Društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) stavila na raspolaganje ukupno milion eura za nastavak pomoći u borbi protiv COVID-19 za države Zapadnog Balkana: BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije