Kurz objavio plan: Evo kada će i kako Austrija otvoriti škole, restorane...

Hina
Kurz objavio plan: Evo kada će i kako Austrija otvoriti škole, restorane...
Foto: EPA-EFE / Sebastian Kurz

Austrija od sredine maja planira ukidanje zabrane rada za ugostiteljske objekte, a od početka mjeseca i za ostale uslužne djelatnosti poput frizera, rekao je u utorak u Beču austrijski kancelar Sebastian Kurz.

„Mi idemo ovim putem zbog toga što je Austrija bila posebno disciplinirana i zato što se situacija kod nas povoljnije razvijala nego u drugim zemljama“, rekao je austrijski kancelar (Austrijska narodna stranka, ÖVP) na konferenciji za medije sazvanoj kako bi se predstavile nove mjere ukidanja restrikcija uvedenih u svrhu usporavanja širenja koronavirusa.

Ugostiteljski objekti bi od sredine maja ponovno u svojim prostorima smjeli primati goste, uz obvezne mjere poput zaštitnih maski za osoblje, gornju granicu broja gostiju te dovoljan razmak između stolova. Restorani ne bi smjeli biti otvoreni nakon 23 sata.

Prema danas predstavljenim planovima od sredine maja bi se smjeli održavati i vjerski obredi.

Već od početka maja se dopušta ponovno otvaranje uslužnih djelatnosti poput frizera, ali i svih ostalih trgovina kojima još nije dopušten rad. Izuzetak su uslužne djelatnosti u sektoru turizma i slobodnih aktivnosti.

Od 15. maja bi se i učenici trebali postupno vraćati u škole. Nastava za maturante bi trebala započeti još prije, 4. maja.

Od sredine maja bi djelatnici u javnom sektoru ponovno smjeli primati stranke. Od početka maja bi trebale biti ublažene mjere ograničenja kretanja, ali će detalje o tomu vlada iznijeti sljedeće sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije