Asocijacija mladih SDA: Usvajanjem budžeta omogućeni su izbori u BiH

Fena
Asocijacija mladih SDA: Usvajanjem budžeta omogućeni su izbori u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predsjedništva AM SDA

Asocijacija mladih SDA smatra da je jučerašnjim usvajanjem budžeta BiH za 2020. godinu u Parlamentarnoj skupštini BiH omogućeno održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini koncem godine.

Asocijacija mladih SDA u saopćenju skreće pažnju javnosti na ponašanje opozicije u Parlamentu BiH nakon te odluke.

"Naime, da budžet nije usvojen i da su izbori odgođeni ili otkazani, manje bitno je da ne bismo imali mira od opozicije koja bi svu političku energiju usmjerila ka prozivanju SDA. Bitnije je da bi državu uvukli u nove nestabilnosti i dopustili pojedincima, podržanim neodgovornom opozicijom, da građanima uskrate elementarna demokratska prava. I sada kad je budžet usvojen, dešava se isto jer ovakvoj opoziciji ne trebaju izbori i na ovakav način mogu postati samo još veća opozicija i dalje od vlasti. Dese se onda fingirani amandmani, opozicija 'brine za sudbinu građana', i onda očekuju podršku za tu predstavu za javnost, unaprijed oborivši sve što SDA predloži. Zanimljivo je također da su protiv usvajanja budžeta glasali predstavnici stranaka koji su prijetili protestima ukoliko se ne usvoji budžet, odnosno ukoliko se budžetom ne osigura novac namijenjen za organizaciju lokalnih izbora", navodi se u saopćenju.

Asocijacija mladih SDA smatra da je najbitnije od svega da je ova opozicija, "ne tako davno, imala priliku da bude dio vlasti, čak i da bude na čelu te koalicije, ali nisu smjeli".

"Građani to nisu zaboravili, niti se to davno dešavalo jer kad ste vlast, postoji i odgovornost, treba šta znati i uraditi. Lakše je upirati prstom i kazivati kako bi to oni, da su samo smjeli. Postalo je odveć jasno i da SDA donese najbolje moguće rješenje, isto opozicija ne bi podržala, jer dolazi od SDA, i to je jedini razlog", navodi se u saopćenju.

Asocijacija mladih SDA navodi da će će Stranka demokratske akcije uvijek biti na strani građana Bosne i Hercegovine koji našoj domovini žele dobro.

"Usvajanjem budžeta građani će biti u prilici da konzumiraju svoje aktivno i pasivno biračko pravo. SDA je iznova dokazala svoju državotvornu politiku i opredjeljenje, poslavši poruku da odgovornost prema građanima i državi Bosni i Hercegovini ne može i ne smije biti žrtva političkog populizma i komformizma", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije