! / Asad ef. Fočo: Čestiti znaju da bi šutnja na zulum bila smrt njihovoj čestitosti

22. 04. 2021. u 19:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1060

Čestiti znaju da bi šutnja na zulum bila smrt njihovoj čestitosti!

Ovako je početkom ove godine napisao hrasnički imam Asad ef. Fočo, koji je, uprkos brojnim pritiscima, čak i fizičkim prijetnjama, ostao stameno uz porodicu ubijenog mladića Dženana Memića, uprkos svim nedaćama koju prolaze već godinama u potrazi za istinom i pravdom.

Bilo je to u januaru 2020., uoči četvrte godišnjice jednog od najvećih zuluma u poratnoj Bosni i Hercegovini, neriješenog, zataškanog, prikrivenog, zatajenog slučaja ubistva koje je iz temelja potreslo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Činilo se da je u tom trenutku "noć najmračnija".

A onda je počelo da sviće. Klupko se 1. februara ove godine počelo odmotavati! U okviru istrage u predmetu ubistva Dženana Memića pripadnici SIPA-e pretresaju kuću Zijada Mutapa i Hasana Dupovca, koji su od tada u pritvoru. Raspravlja se o produženju njihovog pritvora.

Tačno 80 dana kasnije, nova hapšenja. Uhapšen je Josip Barić. Advokat porodice Memić Ifet Feraget je između ostalih podnio i prijavu protiv njega. Uhapšen je zbog propusta u istrazi, kao je za naš portal potvrdio advokat Feraget.

Muriz Memić, Dženanov otac, poručuje – biće toga još.

Tim povodom prisjećamo se istinske hrabrosti jednog mladog imama koji je hrabro, u trenutku kada ovakav ishod nije bio siguran, rizikućujući svoju i sigurnost porodice, rizikujući i egzistenciju, stao ispred porodice kojoj se čini nepravda, ali i svoga džemata, te je riječima Selimovićevog Derviša zavapio: "Svi smo mi ubijeni, braćo moja ubijena... ":

Ovo su njegove poruke ispisane prije tačno godinu i tri mjeseca, 22. januara 2020.

- Čestiti djeluju pravedno, ne čine zulum drugome, ne prešućuju ako znaju u kojoj se magazi nalaze zulumćari!

- Čestiti znaju da bi šutnja na zulum bila smrt njihovoj čestitosti!

- Čestiti znaju da bi njihova šutnja na zulum bila katanac na njihovo srce.

- Čestiti znaju da ne mogu svjedočiti nepravdi, a protiv nje ništa ne poduzimati!

- Čestiti znaju da bi njihova šutnja na zulum bila nezahvalnost Onome Koji nam je darovao blagodati razuma, sluha, vida, zdravlja!

A oni koji nam na pravdi Boga ubijaju djecu u našim mahalama, našem gradu, upravo to i žele, da postupamo nerazumno i šutimo na zulum, da ne čujemo poziv za podršku onih kojima je nepravda učinjena, da ne vidimo kako zloupotrebljavaju sistem kako bi sakrili svoje zločine!

- Zbog čega da nijemo sjedimo gledajući nepravdu koja je učinjena i dalje se čini, evo, četiri godine jednoj čestitoj porodici? Zbog...? Neka svako ko je ostao nijem na ovaj i bilo koji drugi zulum odgovori samome sebi!

Jer u ovakvom društvu pitanje je samo trenutka kada će bilo ko od nas biti u situaciji u kojoj se našla porodica rahmetli Dženana Memića!

- Četiri godine se borimo za pravdu djeteta koje je odgajano da zna šta je grehota, sramota i haram! Djeteta koje je odgajano da poštuje i da je zahvalan onome ko ga dobru nauči, da čini i brani dobro, a da se odmakne od zla i da suzbija zlo bez obzira od koga dolazilo.

- Četiri godine se borimo za pravdu mladića koji je odgajan da bude vrijedan, častan i pošten, mladića koji je učen da poštenje i pravednost nisu luksuz, i da poštenih i pravednih ima mnogo iako su zulumćari fursat uzeli.

- Četiri godine se borimo za pravdu djeteta koje je odgajano da voli radinost, da voli život dostojan čestitog čovjeka.

- Četiri godine borimo se za pravdu djeteta koje je bilo pošteno i živjelo poštenje čuvajući obraz i čast svoje porodice, djeteta koje je živjelo nadu da je svak dobar i neiskvaren kao on sam!

- Rekli su nam da ne možemo zbog jednog slučaja srušiti kompletan sistem, rekli su nam, ''uredu, ubijen je Dženan, ali moramo dalje!'' A znamo da onaj ko ubije jednog nevinog kao da je ubio sve ljude!

- Zar nije obaveza onih koji su živi da istraju u traženju pravde za jednog nevino ubijenog? Jer nije Pravda dragi prijatelji apstraktan i filozofski pojam pa da se treba tražiti u knjigama i rječnicima.

- Nije pravda nešto čega ako se sjetiš uredu je, a ako ne nikom ništa!

- Pravda je obaveza! Mi volimo svoj toprak! Mi volimo svoju domovinu! Ali ne volimo da nam se djeca ubijaju, ne volimo da nam oni koji bi u ime države trebali da štite i živote naše djece ustvari štite njihove ubice!

- Budimo svjesni da je ono što najviše ugrožava Istinu, pravdu, pravičnost upravo svjesna, sistemska, planirana, proračunata i ciljana laž!

- Budimo svjesni, da Istinu, pravdu i pravičnost posebno ugrožavaju loši ljudi koji imaju moć, bez obzira da li istu crpe iz izvršne, zakonodavne ili sudske vlasti, ili jednostavno iz bliskosti s nekim, pa žele suditi i presuđivati bezobzirno, beskrupulozno, prvenstveno po svojim željama, strastima, požudama!

- Ako smo zulum u stanju samo srcem osuditi, trebali bismo se zapitati u čemu smo 20,30,40,50 godina na dunjaluku proveli.

- Ako smo zulum u stanju samo srcem osuditi trebali bismo se zapitati da li smo vrijeme na najbolji način na dunjaluku trošili.

- Zašto se nismo popeli na deredžu da to bude više, da to bude da zulum osudimo verbalno ili rukom uklonimo, napisao je ef. Fočo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)