Arnaut traži uštede: Ukinuti pravo na regres, jubilarne nagrade, stimulacije...

Radiosarajevo.ba
Arnaut traži uštede: Ukinuti pravo na regres, jubilarne nagrade, stimulacije...
Radiosarajevo.ba / Damir Arnaut

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Damir Arnaut je predložio mjere štednje u državnim institucijama zbog pandemije COVID-19.

Uputio je Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje za koje tvrdi da predstavljaju, kako je naveo, najopsežniji set budžetskih ušteda ikad, te su usmjerene na ukidanje ili drastično ograničavanje privilegija, sukladno aktuelnom stanju.

"Ovim lex specialis prijedlogom se zabranjuje upotreba reprezentacije, te se ukida pravo na regres, jubilarne nagrade i naknade za stručno usavršavanje tokom ostatka 2020. godine. Svim izabranim i imenovanim zvaničnicima, te savjetnicima, ukida se i pravo na stimulaciju, topli obrok, prekovremeni rad, odvojeni život, dnevnice, prevoz i otpremnine", objasnio je Arnaut.

Istaknuto je da se predlaže i zabrana rada komisija izvan radnog vremena.

Smatra da bi u kombinaciji sa ukidanjem naknada za rad u komisijama, prethodno navedena mjera trebala dovesti do dodatne uštede od 1,2 miliona maraka.

"Pravo na pratnju se ograničava na ukupno osam zvaničnika (u odnosu na oko 30 koji trenutno uživaju tu zaštitu), te se upravljanje službenim vozilima dozvoljava isključivo licima angažovanim u svojstvu vozača, te vojnim i policijskim službenicima. Zakonom se ukida i diskrecioni fond iz kojeg svaki član Predsjedništva Bosne i Hercegovine može samoinicijativno finansirati različita udruženja sa čak 120.000 maraka godišnje, a finansiranje političkih stranaka iz budžeta se smanjuje za pola", istakao je Arnaut.

Kako je naglasio, Zakon obavezuje Vijeće ministara da iz najpovoljnijeg izvora ostvari zaduženje u iznosu procijenjenih ušteda, a da se sva sredstva upotrijebe za nabavku medicinske opreme za borbu protiv novog soja koronavirusa, poput respiratora, testova, zaštitne opreme i slično. Nabavljena oprema će se prema svojoj vrijednosti raspodijeliti u omjeru 65 posto za Federaciju, 33 posto za RS, te dva posto za Brčko Distrikt.

"Zakon propisuje i da se svi nedozvoljeni troškovi stavljaju na teret lica koje ih je odobrilo, uz dodatnu sankciju do 5.000 maraka", dodao je Arnaut.

Uz Prijedlog zakona dostavio je i zahtjev da Kolegij Predstavničkog doma tumači Poslovnik na način da dozvoljava održavanje sjednica elektronskim putem. Za slučaj da Kolegij to ne učini, predložio je dopunu Poslovnika koja će to eksplicitno omogućiti, kako bi se rad Parlamenta nesmetano nastavio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije