Arnaut i Jose razgovarali o mogućim ulaganjima brazilskih investitora u BiH

Fena
Arnaut i Jose razgovarali o mogućim ulaganjima brazilskih investitora u BiH
Predsjedavajući Grupe prijateljstva PS BiH za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Okeaniju i Japan Damir Arnaut susreo se danas s članom Senata Savezne Republike Brazil Heliom Joseom, koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

Njih dvojica razgovarali su o potencijalnoj saradnji između dvije države, posebno na ekonomskom planu, te je konstatirano kako BiH ima značajne neiskorištene potencijale, naročito u oblasti energetike. Razgovarano je o mogućnostima ulaganja brazilskih investitora u oblastima izgradnje željezničke i putne infrastrukture, kao i o povećanju izvoza proizvoda namjenske industrije iz BiH u Brazil.

Naglašavajući činjenicu da između BiH i Brazila vladaju prijateljski odnosi, kao i to da dvije države dijele vrijednosti koje karakteriziraju multietničke i multikulturalne zemlje, Arnaut je pozdravio najavu uspostavljanja kontakata i posjeta na visokom nivou.

Senat Jose, s druge strane, podsjetio je da je Brazil jedina država Južne i Centralne Amerike koja u BiH ima ambasadu i rezidentnog ambasadora, te naglasio da očekuje da će ta činjenica pozitivno utjecati na jačanje saradnje.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i ambasador Brazila u BiH Manoel Gomes – Pereira, razgovarano je i o mogućnostima uspostavljanja saradnje dvaju državnih parlamenata, kako na nivou rukovodstava tako i na nivou radnih tijela i poslaničkih grupa prijateljstava.

Senator Jose uputio je poziv članovima Grupe prijateljstva PSBiH da posjete oba doma Parlamenta Savezne Republike Brazil, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije