! / Arijana Memić o odluci Vrhovnog suda: Sva bijeda bh. pravosuđa ogleda se u ovome

23. 03. 2021. u 17:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 180

Vrhovni sud Federacije BiH djelimično je uvazio žalbu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarjaevo na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića.

Presuda je ukinuta i određeno je održavanje pretresa pred Vrhovnim sudom FBiH.

Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana Memića na svom Facebook profilu napisala je da su ovu vijest saznali putem medija.

"Kantonalni Sud je dva puta donio oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću.

Sva bijeda bosanskohercegovačkog pravosuđa se ogleda u ovoj odluci!

Poštovana tužiteljice Gordana Tadić, izdržite i smjestite bandu tamo gdje im je mjesto.

Iza rešetaka!

Mi ovo želimo na legalan način izvesti na čistac, ali smo spremni učiniti sve što je potrebno, kako bi ubice i oni koji su Dženanovo ubistvo zataškavali, dočekali kaznu koju zaslužuju", napisala je Arijana.

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Krajem februara ove godine Sud BiH je prihvatio prijedlog Tužilaštva o produženju pritvora za Zijada Mutapa i Hasan Dupovca.

Dupovac i Mutap, otac Alise Mutap koja je bila sa Dženanom Memićem u noći ubistva, uhapšeni su 1. februara.

SIPA je tada pretresla dva objekta u Hadžićima i na Ilidži te izuzela predmete koji bi mogli poslužiti kao dokazi.

Nakon pretresa su pripadnici SIPA-e uhapsili Hasana Dupovca, nekadašnjeg šefa Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage, te Zijada Mutapa, oca Alise Mutap koja je u noći 8. februara 2016. godine bila u društvu sa Dženanom Memićem kada je zadobio povrede od kojih je preminuo 15. februara.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA