Drugi pišu / ARD: Pogledajte BiH i bit će vam jasno zašto se koronavirus širi u regiji

04. 07. 2020. u 15:28:00 DW

Shares: 347

Glavni njemački javni servis ARD na stranicama svog dopisništva za jugoistočnu Europu sa sjedištem u Beču donosi opsežan dosje o stanju s koronavirusom u regiji i špekulira o drugom valu zaraze, prenosi Deutsche Welle.

"Radi li se ovdje o drugom korona-valu ili samo o vrhuncu prvog? Oko definicija se može raspravljati, no činjenica je da napetost zbog epidemiološke situacije u jugoistočnoj Europi nije popustila. Naprotiv", zaključuje se u uvodniku pregleda stanja u ovom dijelu Europe.

Razloge za ovakav razvoj situacije ARD navodi na primjeru BiH: "Posvuda se može vidjeti zašto se zaraza širi: u kafićima, restoranima, trgovinama i u javnom prijevozu mnogi ne nose zaštitne maske, a ni pravila o razmaku se nitko ne drži."

Što se tiče Hrvatske, ARD navodi kako je kontrola koronakrize posljednjih tjedana žrtvovana radi politike i turizma.

"Hrvatska je jedna od zemalja koje su brzo i efikasno reagirale na pandemiju i koja je slovila kao korona-free. No, od prije sedmicu dana Hrvatska spada među pet EU zemalja (uz Švedsku, Poljsku, Francusku i Španjolsku) s najvećim brojem novozaraženih na 100.000 stanovnika", piše ARD i zaključuje: "Ovo zasigurno nije baš dobra reklama za turističku zemlju Hrvatsku i sigurno jedan od razloga zašto turista nema."


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA