Majke Srebrenice: Revidirati strategiju za procesuiranje ratnih zločina

Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice: Revidirati strategiju za procesuiranje ratnih zločina
Foto: Radiosarajevo.ba / Arhiv
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa apeliraju na bosanskohercegovačku javnost povodom usvajanja nove strategije za procesuiranje ratnih zločina.

U saopćenju za javnost se navodi da je strategija za procesuiranje ratnih zločina usvojena 2008. godine, te da su žrtve tada upozoravale da je njena implementacija nemoguća. Tada se, kako navode, niko nije osvrtao na njihov apel.

"Oni koji su donijeli strategiju, kao i oni koji su je trebali implementirati 2017. godine potvrđuju naš stav i obavještavaju javnost da je strategija potpuno neuspješna, te da pristupaju izradi nove, revidirane strategije. Umjesto da ovaj put, nakon vlastitog priznanja neuspjeha, radu na strategiji pristupe ozbiljnije i pozovu i predstavnike žrtava da rade zajedno na njenoj izradi, kako bi se ovaj put strategijom ostvario cilj zbog kojeg se i usvaja, oni bez ikakvih konsultacija izrađuju revidiranu strategiju, koja je čak i gora od one iz 2008. godine.

Nacrt ove strategije već je usvojilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće i očekujemo da će ga vrlo brzo usvojiti i Vijeće ministara BiH. Ovaj podatak unio je nemir u žrtve koje sada trebaju strepiti da li će neko promijeniti njihov status iz žrtve u počinioca.

Haški tribunal Sudu BiH poslao je više od 850 predmeta u kojima je poznat počinitelj i u kojima ima dovoljno dokaza za pokretanje postupka, ova činjenica se potpuno zanemaruje i u ovoj strategiji. Krajnji cilj onih koji donose ovu strategiju jeste ne da kazne odgovorne za učinjena krivična djela, nego da izjednače žrtve i počinitelje, i suprotno dokazima i stavu Haaškog tribunala utvrde da je u Bosni i Hercegovni bio građanski rat.

Pozivamo odgovorne u Vijeću ministara BiH da odbace revidiranu strategiju, te da se formira stručni tim sastavljen od eminentnih univerzitetskih profesora i da se njima, uz konsultacije s predstavnicima žrtvama, prepusti izrada ove revidirane strategije", stoji u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta majke enklava Srebrenica i Žepa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije