Spas turizma / Apel ministrice Edite Đapo: Hitno otvoriti granice BiH za državljane EU

02. 07. 2020. u 10:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1671

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo pozvala je Vijeće ministara
Bosne i Hercegovine da odustane od politike reciprociteta i da hitno bude razmotrena mogućnosti otvaranja granica BiH za državljane Evropske unije i drugih zemalja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

"BiH nije u situaciji da uvodi reciprocitet EU. Mi moramo da se borimo za spas našeg turizma, a to ne možemo učiniti bez dolaska stranih turista. Stoga, pozivam Vijeće ministara da otvori granice za strane državljane. Svi turisti, građani EU i bh. dijaspora koja ima pasoše drugih evropskih zemalja treba da imaju mogućnost dolaska u BiH", poručila je Đapo.

Istakla je da apel Vijeću ministara BiH upućuje u ime svih turističkih radnika u Federaciji BiH, koji svakodnevno traže reakciju vlasti, bez obzira na odluku EU.

"Kao jedno od rješenja, hotelijeri, uposlenici turističkih agencija i turistički vodiči spas turističke sezone vide prvenstveno u dolasku stranih turista. A da bi se to desilo, Vijeće ministara mora otvoriti granice za dolazak turista u BiH", naglasila je Edita Đapo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

KOMENTARI (4)