Apel dr. Kovačevića: Preminuo je pacijent od 35 godina, za koronu nema lijeka

Radiosarajevo.ba
Apel dr. Kovačevića: Preminuo je pacijent od 35 godina, za koronu nema lijeka
Foto: Srpskainfo / Peđa Kovačević

U posljednja 24 sata u Republici Sprskoj preminule su četiri osobe, a među njima je i pacijent rođen 1985. godine koji nije imao pridruženih oboljenja.

O pacijentu koji je rano jutros preminuo u BiH u 35. godini, na konferenciji za medije govorio je Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpkse u Banjoj Luci.

Dr. Kovačević je poručio građanima kako je bolest koju izaziva korona neizlječiva, da je broj oboljelih sve veći i veći - te da bi građani trebali promisliti o svom ponašanju i o tome koliko poštuju mjere.

"Bolest koji izaziva korona je neizlječiva. Nemamo lijek. Molim građanstvo da to ima na umu. Nakon vapaja ljudi koji predstavljaju osjetljivu populaciju - ako bi se razboljeli, imali bi velike šanse da umru. Rano jutros nam je preminuo pacijent od 35 godina. Bolest ne bira stariju populaciju, nego se granica spušta prema dolje. Radi se o osobi koja nije imala udruženi komorbiditet. Molim sve da razmisle o svom ponašanju jer mogu da budu odgovorni u izazivanju oboljenja i širenju infekcije", podvukao je Kovačević.

Dr. Kovačević je ponovio da je dokazano da nošenje maske u zatvorenom prostoru, na otvorenom gdje se ne može držati distanca smanjuje šansa da se neko zarazi.

"Distanca je jako bitna, kao i održavanje higijene. Sve tri karike zdravstvenog sistema koje učestvuju u liječenju bolesnika imaju svoje granice. Limite. Liječenje najtežeg bolesnika nas košta između 3.000 i 7.000 KM. Da pomislimo o finansijskom resursu", kazao je dr. Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije