Antony Blinken pisao Elmedinu Konakoviću: 'Napravite pritisak na Dragana Čovića'

13
N. Ž.
Antony Blinken pisao Elmedinu Konakoviću: 'Napravite pritisak na Dragana Čovića'
Foto: Kolaž / Antony Blinken, Elmedin Konaković, Dragan Čović

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken poslao je pismo ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću, vezano za uspostavu južne plinske interkonekcije. 

Kako je objavio portal Istraga.ba, u pismu se navodi kako Elmedin Konaković i drugi članovi vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini trebaju 'napraviti pritisak na HDZ BiH i na Dragana Čovića' da se što prije riješi pitanje Južne plinske interkonekcije.

Ministar Elmedin Konaković je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio autentičnost pisma, kojeg prenosimo u cijelosti: 

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

"Kao što smo razgovarali, Sjedinjene Države su duboko predane pružanju podržke stabilnosti, sigurnosti i regionalnoj ekonomskoj integraciji na Zapadnom Balkanu. Projekat južnog interkonekcijskog plinovoda između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ključan je za vašu energetsku sigurnost i ubrzanje postupnog ukidanja uglja. 

Ipak, stalna kašnjenja u ovom kritičnom projektu prijete njegovoj realizaciji. Pozivamo Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine da donese zakon o Južnoj interkonekciji, koji je izrađen uz konsultacije s međunarodnim stručnjacima i predstavlja kljkučni korak prema izdavanju dozvola, finansiranju i izgradnji plinovoda. BH-Gas, operator prijenosnog sistema u Federaciji, mora implementirati ovaj projekat kako bi osigurao energetsku sigurnost koja je prijeko potrebna Federaciji Bosne i Hercegovine.

Potičemo kompaniju (BH GAS) da poduzme potrebne reforme upravljanja kako bi je osnažili da služi svim stanovnicima Federacije. S obzirom da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju u vezi s ovim slučajem. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sistema u Federaciji su ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Ovako očigledna korupcija i samodilovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU.

Vaša jasna poruka Čoviću da bez odlaganja treba donijeti Zakon o južnoj interkonekciji koji su donijeli Federacija BiH i Zastupnički dom Hercegovine u decembru 2021., od vitalnog je značaja. Isti zahtjev šaljem i hrvatskom ministru vanjskih poslova Grliću-Radmanu, a naše ambasade će to pratiti. Radujemo se našem kontinuiranom radu na jačanju vaše energetske sigurnosti ne samo diversifikacijom energetskih ruta, već i diversifikacijom izvora energije kako bismo unaprijedili obaveze preuzete na COP28 za trostruko povećanje obnovljive energije na globalnom nivou i prijelaz s fosilnih goriva. Ovi zajednički napori osigurat će još veću energetsku sigurnost za vaše zemlje", stoji u pismu kojeg je Antony Blinken poslao Elmedinu Konakoviću. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije