Antifašiste u Mostaru čuvala specijalna policija

Radiosarajevo.ba
Antifašiste u Mostaru čuvala specijalna policija
Anadolija / Partizansko groblje u Mostaru
Antifašisti u Mostaru danas su obilježili 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine uz prigodno polaganje cvijeća i odavanje počasti stradalima na spomen-obilježjima u gradu na Neretvi.

U organizaciji UABNOR-a Mostar pod sloganom "Mostar je bio i ostat će kolijevka antifašista", upriličena je posjeta Partizanskom spomen-groblju, pod zaštitom specijalne policije MUP-a HNK-a, kako ne bi došlo do neželjenih incidenata koji su se bilježili ranijih godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Počast stradalim antifašistima na Partizanskom spomen groblju odala su mnoga izaslanstva, među kojima su uz predstavnike UABNOR-a nazočili i predstavnici SDA-a, SDP-a i DF-a.

Predsjedavajući Predstavničkog Doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić, pod čijim pokroviteljstvom je u Mostaru održan niz programa povodom Dana državnosti BiH, je naglasio da je veoma značana posjeta i odavanje počasti najzaslužnijim osobama za današnju Bosnu i Hercegovinu i obilježavanje današnjeg Dana državnosti BiH.

"25. novembar 1943. godine i to prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu predstavlja pečaćenje državnosti Bosne i Hercegovine. Taj datum je jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine", kazao je Mušić za Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Šerif Špago je naglasio "da su učesnici antifašističkog rata u Drugom svjetskom ratu, u kojem je na zasjedanju ZAVNOBiH-a potvrđen kontinuitet državnosti BiH, gradili temelje današnje zemlje za slobodne i jednakopravne narode i građane u Bosni i Hercegovini.

"Stvorene su pretpostavke da se u miru izgradi BiH kao jedna od republika u bivšoj Jugoslaviji i granice koje su potvrđene na zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu su i 1992. priznate od međunarodne zajednice kao međunarodno priznate Bosne i Hercegovine", pojasnio je Špago navodeći kako je došao odati počast najzaslužnijim ljudima za današnju Bosnu i Hercegovinu.

Ispred Udruženja saveza antifašista i boraca NOR-a, Safet Nožić se zahvalio svima koji su danas došli na Partizansko spomen-obilježje odati počast junacima koji su se borili za slobodnu i jednakopravnu Bosnu i Hercegovinu, te naglasio da je poštujući one koji su pisali povijet slobodne zemlje nužno poraditi na očuvanja Partizanskog spomen-obilježja koje je u zadnja dva desetljeća devastirano i bivalo poprištem brojnih sukoba i incidenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije