Andrej Plenković stiže u posjetu Bosni i Hercegovini

0
Radiosarajevo.ba
Andrej Plenković stiže u posjetu Bosni i Hercegovini
Foto: Instagram / Andrej Plenković

Premijer Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, u četvrtak, 19. oktobra 2023. će posjetiti Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Prema dostupnim informacijama, njegova posjeta bit će fokusirana na centralnu BiH.

Plenković bi, kako je predviđeno, trebao prisustvovati svečanom otvorenju Pastoralno-socijalnog centra "Sv. Josip" u mjestu Lug u župi Gromiljak pokraj Kiseljaka 19. oktobra, čiji glavni donator i partner je bio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike (Vlada Republike Hrvatske).

Bitni savjeti kako se izboriti sa proljetnim umorom

Bitni savjeti kako se izboriti sa proljetnim umorom

U sklopu Centra nalazit će se dom za starije i nemoćne, dječji vrtić, skladišta i drugi sadržaji potrebni za njegovo funkcioniranje. Ovim projektom Caritas Vrhbosanske nadbiskupije konkretizirat će brigu za starije i nemoćne i za djecu s područja Vrhbosanske nadbiskupije.

U ovom zdanju na šest katova s ukupno 7200 kvadratnih metara, osim jednokrevetnih i dvokrevetnih soba za korisnike i radnih prostorija za djelatnike, nalazi će se: skladišta, kuhinja, prostorija za terapijsko vježbanje, kapela, frizerski salon, kućni bar s dnevnim boravkom, restoran, vip salon, ambulanta za liječnika, stomatološka ordinacija, višenamjenska dvorana „grada Bjelovara“, teretana, itd. Na terenu oko Centra nalazit će se: parkiralište, dječje igralište, šetnica, trg, vrtovi za korisnike, malo umjetno jezero, tenisko igralište, boćalište i drugi sadržaji prilagođene korisnicima Centra.

Caritasov Pastoralno-socijalni centar blagoslovit će nadbiskup metropolit vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, predsjednik Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

Andrej Plenković: 'Bosna i Hercegovina treba biti dio Europske unije'

Andrej Plenković: 'Bosna i Hercegovina treba biti dio Europske unije'

Plenković bi, prema najavama, također, zajendo sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto trebao položiti kamen temeljac za školu, vrtić i sportsku dvoranu u Fojnici.

Nakon polaganja kamen temeljca planiran je obilazak muzeja i samostana Duha svetoga u Fojnici.

Podsjetimo, Plenković je  u ponedjeljak, 16. oktobra, na Summitu lidera o zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa, koji se održava u Tirani, ponovio je stav da Bosna i Hercegovina treba biti dio porodice EU. On je izjavio novinarima da Hrvatska na tom putu snažno podržava BiH, te je izrazio nadu da će i Evropska komisija prepoznati napredak BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije