Andrej Plenković: 'Bosna i Hercegovina treba biti dio Europske unije'

3
Radiosarajevo.ba
Andrej Plenković: 'Bosna i Hercegovina treba biti dio Europske unije'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković, hrvatski premijer

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak, 16. oktobra, na Samitu lidera o zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa, koji se održava u Tirani, ponovio je stav da Bosna i Hercegovina treba biti dio porodice EU.

On je izjavio novinarima da Hrvatska na tom putu snažno podržava BiH, te je izrazio nadu da će i Evropska komisija prepoznati napredak BiH.

"Razgovarao sam sa predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto i Hrvatska snažno podupire BiH na njenom putu ka EU. Potrebno je da se ispune kriteriji i da onih osam tačaka koje smo prošle godine stavili u zaključke Evropskog vijeća, da se što prije ispune.

Još jedna pljačka u BiH: Ukradeno 250.000 KM iz automobila - vlasnik sjedio u kafiću

Još jedna pljačka u BiH: Ukradeno 250.000 KM iz automobila - vlasnik sjedio u kafiću

Neki od tih zakona su doneseni, neki su prošli Vladu i upućeni su u Parlament i bilo bi dobro da se to što prije napravi kako bi se dali argumenti svima nama koji podržavamo BiH.

Ja očekujem da će i Europska komisija konstatirati napredak, a da li će se sve usvojiti do izvještaja koje je predviđeno u prvih deset dana novembra, nisam do kraja siguran", kazao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije