Andrej Plenković: Srbija i BiH trebaju uskladiti vizne režime sa Evropskom unijom

5
AA
Andrej Plenković: Srbija i BiH trebaju uskladiti vizne režime sa Evropskom unijom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković, hrvatski premijer

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je komentirao problem nezakonitih migracija s kojim se Hrvatska suočava te poručio kako od susjednih Srbije i Bosne i Hercegovine očekuje pooštravanje viznog režima za državljane pojedinih zemalja, kao i pojačanu kontrolu na izvorištima migracija.

"Problem ilegalnih i nezakonitih migracija moramo rješavati na vanjskim granicama Europske unije, odnosno na vanjskoj granici Schengena. To je za našu istočnomediteransku, zapadnobalkansku rutu prije svega granica između Grčke i Turske, granica između Bugarske i Turske, i isto tako stroža politika viznog režima koju trebaju uskladiti sa viznom politikom Europske unije Bosna i Hercegovina i Srbija. Jer, ne može se doći na aerodrom u Beograd ili u Sarajevo i nakon toga od turista se pretvoriti u nezakonitoga migranta", izjavio je Plenković, boraveći u Istarskoj županiji.

Plenković je istaknuo kako, zahvaljujući tim rutama, brojni krijumčari zarađuju ogromni novac na ljudskoj nesreći, a pritom dovode u ugrozu migrante, a onda ti migranti "predstavljaju problem za Hrvatsku, druge članice Europske unije i schengenskog prostora".

Ovo će vam popraviti dan: Majka Sara ispratila na maturu bliznakinje sa Downovim sindromom

Ovo će vam popraviti dan: Majka Sara ispratila na maturu bliznakinje sa Downovim sindromom

Podsjetio je kako Hrvatska ima više od 6.500 policajaca na granici te poručio kako nema žice na granici sa BiH niti će je biti s obzirom da u susjednoj BiH žive Hrvati, ali i ostali građani te zemlje. Dodao je kako su uložena velika materijalna i financijska sredstva u opremanje granične policije i tehničke inovacije potrebne za suzbijanje nezakonitih migracija.

"Treba problem rješavati na početku, a ne kada već dođe u dubinu", zaključio je hrvatski premijer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije