Amra Hasagić zatražila izgradnju spomenika za heroja odbrane Sarajeva Karla Ivandića

15
Radiosarajevo.ba
Amra Hasagić zatražila izgradnju spomenika za heroja odbrane Sarajeva Karla Ivandića
Foto: Radiosarajevo.ba / Amra Hasagić i Karlo Ivandić

Borci Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su branili Sarajevo danas ustaju na noge kada se spomene ime i prezime saborca Karla Ivandića.

Upravo danas je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnica Stranke demokratske akcije Amra Hasagić uputila inicijativu da Karlo dobije spomenik.

"Karlo Ivandić je bio osamnaestogodišnji mladić koji se među prvima prijavio u Štab Teritorijalne odbrane, koji je u tom periodu bio smješten u OŠ 'Petar Dokić' na Čengić Vili, danas OŠ 'Osman Nakaš', koju je Karlo Ivandić završio. Prilikom pada sarajevskog naselja Otes, smrtno je pogođen metkom u glavu.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Danas, 29 godina nakon njegovog smrtnog ranjavanja, imena i prezimena Karla Ivandića nema na ploči s imenima šehida i poginulih boraca ispred OŠ 'Osman Nakaš' niti na spomen-ploči s imenima šehida i poginulih boraca na Ilidži, kojoj teritorijalno i administrativno pripada naselje Otes", naglasila je Hasagić.

Podsjetimo, Karlo Ivandić, heroj je odbrane Sarajeva. Kao dječak, star svega 18 godina, nije dva puta razmišljao da li će braniti svoj grad.

Na početku oružane agresije na Republiku BiH, među prvima se dobrovoljno prijavljuje u Štab Teritorijalne odbrane, koji je bio smješten u istoj Osnovnoj školi koju završio nekoliko godina ranije, te je tim svojim činom podstakao i mnoge druge momke i dječake da se pridruže Oružanim snagama RBiH, jer je pokojni Karlo zbog svoje blage naravi, dobre duše i hrabrog srca bio uzor mnogima – ne samo svojim vršnjacima, nego svim istinoljubivim, pravednim i čestitim ljudima u naselju Čengić Vila i van njega.

Prilikom pada sarajevskog naselja Otes, 4. decembra 1992. godine, pogođen je metkom u glavu, kada se treći put vraćao po granatu za RPG, kojim je tog dana u borbama pogodio i uništio jedan neprijateljski tenk i dva transportera.

Tada je ovaj heroj izgubio život i upisao se u historiju odbrane Grada i države BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije