Američka ambasada: Glavna prepreka europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine je Milorad Dodik

21
Radiosarajevo.ba
Američka ambasada: Glavna prepreka europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine je Milorad Dodik
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

"Milorad Dodik tvrdi da je "spreman za EU", ali njegovo prihvaćanje Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te njegovi napadi na institucije na državnoj razini neophodne za usmjeravanje na putu Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama pobijaju tvrdnju Dodika."

Saopćeno je ovo danas iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini iz koje je istaknuto kako integracija Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije zahtijeva zajedničke napore svih političkih aktera: "Umjesto da se uključi u pregovore u dobroj vjeri sa svojim koalicijskim partnerima u vlasti, Dodik nastavlja prakticirati politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka."

"Uslovi 1+3 koje je postavila Europska unija jasni su i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje jasni su i jednostavni. Pitanje za Dodika jeste da li je spreman obaviti posao koji je neophodan za ispunjenje ovih uvjeta, posao koji je mogao i trebao biti završen prije nekoliko mjeseci. Do sada je odgovor 'nije'.

Vijeće UN-a za ljudska prava pozvalo na embargo oružja Izraelu

Vijeće UN-a za ljudska prava pozvalo na embargo oružja Izraelu

Dodikovi ultimatumi ne predstavljaju dobronamjerni angažman s njegovim koalicijskim partnerima i ne odražavaju istinsku predanost EU. Glavna prepreka europskoj budućnosti BiH je Dodik i njegova destruktivna politika.

Sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH u martu ne napravi korak naprijed, jasno je ko će biti krivac: Milorad Dodik", zaključuju iz Američke ambasade u našoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije