Dodik iznio niz optužbi na račun Trojke, Schmidta nazvao 'nezavršenim': "Oni su poslušnici"

10
Radiosarajevo.ba
Dodik iznio niz optužbi na račun Trojke, Schmidta nazvao 'nezavršenim': "Oni su poslušnici"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ponovo je iz Banje Luke prozivao svoje koalicione partnere (Trojku), međunarodnu zajednicu, posebno Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Kazao je da entitet RS i Srbija sarađuju 'u najboljem obliku' pa je poslao opasne poruke.

"Naš osnovni cilj je da RS izgradi sposobnost za nezavisno djelovanje i nezavisno postojanje. Mi vidimo da za RS i Srbe ima neke budućnosti u okviru nečega što se zove Bosna i Hercegovina. Bosna i Hercegovina je zemlja u raspadu, ona je protektorat kojim upravljaju sve nezavršene situacije kao što je ovaj 'nezavršeni' Schmidt', kazao je te ga ponovo nazvao lažnim visokim predstavnikom.

Ambasada SAD o snimku koji je objavio Konaković: 'Novinari moraju obavljati posao bez prijetnji'

Ambasada SAD o snimku koji je objavio Konaković: 'Novinari moraju obavljati posao bez prijetnji'

Kazao je da su u posljednje vrijeme dogovarali put BiH ka EU.

"Ono što smo mi dogovorili, djelovalo je optimistično, dok se nije uključila Američka ambasada. Kad smo bili u Sarajevu, imao sam papir koji su dostavili predstavnici političkih partija iz FBiH. Čitao sam to i pitao: 'Jeste li vi ovo napisalo', kažu jesu. Pitam ih 'Je li se slažete s ovim što ste napisali?', kažu ne slažemo.

Rezultat toga je da je američki ambasador održao predavanje o tome šta može, šta ne može. Svako ko prati politička dešavanja, može da dođe do istog zaključka - Amerikanci su opet odigrali svoje. Trojka se pokušala predstaviti kao nosilac promjena i konstruktivan partner, a u suštini su poslušnici koji ne mogu da iznesu i dovrše priču u vezi s ispunjavanjem reformi koje traži EU iz jednog prostog razloga - to se ne dopada Amerikancima", rekao je Dodik.

Kazao je da su 'Bošnjaci odustali od dogovora zbog pritiska američkog ambasadora'. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije