Amer Džinić poginuo na ratištu u Siriji kao pripadnik ISIL-a

Radiosarajevo.ba
Amer Džinić poginuo na ratištu u Siriji kao pripadnik ISIL-a
Amer Džinić iz sela Ošve kod Maglaja poginuo je kao pripadnik ISIL-a na ratištu u Siriji u borbi za grad Deir Ez-Zor.

Džinić je u Siriju otišao krajem 2013. godine s ocem, prenosi SRNA pisanje Večernjeg lista.

Najmlađi brat Almir, koji je uspio pobjeći iz Sirije, uhapšen je na Aerodromu Sarajevo u julu prošle godine prema potjernici koju je za njim raspisao Sud BiH zbog organiziranja terorističke grupe.

On je u Sarajevo stigao iz Istanbula u kojem ga, i pored raspisane potjernice, niko nije zaustavio.

U posljednjih mjesec dana, prema izvorima zapadnih obavještajnih službi, više od 300 džihadista iz Rake i Deir Ez-Zora preko Turske se vratilo u zemlje EU, ali i u BiH.

Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Dmitrij Feoktistov saopštio je da je pitanje dana kada će "Islamska država" biti protjerana iz Sirije, potkrepljujući to činjenicom da su teroristi počeli prebacivati finansijska sredstva sa teritorije koja su pod njihovom kontrolom u druge države, među kojima su i europske.

Prema izvještaju ruskog Ministarstva za odbranu, nakon velike pobjede nad "Islamskom državom" u Deir Ez-Zoru, sirijska vojska kontroliše više od 85 posto sirijske teritorije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije