Ambasador Rusije: Ako se narušavaju prava Bošnjaka, branit ćemo i njihova prava

8
Radiosarajevo.ba
Ambasador Rusije: Ako se narušavaju prava Bošnjaka, branit ćemo i njihova prava
Foto: Mondo.ba / Govorio i non-paperu

Vi se morate dogovoriti, nema drugog načina, poručio je ambasador Ruske Federacije u BiH, Igor Kalabuhov na press konferenciji održanoj danas u Banjoj Luci.

Ponovljen je principijelni stav Ruske Federacija da je došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a kako bi narodi u BiH "sami odlučivali o svojoj sudbini" i da u svojim postupcima brani poziciju međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, čiji je garant.

"Rusija želi igrati pravilno izbalansiranu ulogu. Ako se narušavaju prava Bošnjaka branićemo njihova prava, ako se narušavaju prava hrvatskog naroda u BiH branićemo njihova prava, a, takođe, mi ćemo braniti i prava srpskog naroda u BiH", rekao je Kalabuhov novinarima u Banjoj Luci, prenosi Mondo.ba. 

Govorio je i o famoznom "non-paperu".

''Što se tiče non-pejpera, to je postalo vrlo zanimljivo na Balkanu. Uvijek spoljni faktori žele da misle u ime ljudi koji ovde žive," kaže Kalabuhov komentarišući ''poplavu'' neformalnih dokumenata o promjenama granica u regionu.

"Želim odlučno reći da Ruska Federacija uvažava spoljnopolitičke prioritete BiH i nikako ne želi da se miješa u te stvari, posebno kada je riječ o integraciji u EU. Želimo da prioritet integracije BiH u EU ne bude prepreka za razvoj odnosa Ruske Federacije i BiH", naveo je Kalabuhov.

Nadalje, on je istakao da BiH mora imati mogućnosti i razvoja odnosa sa Ruskom Federacijom i sa svim drugim međunarodnim partnerima koji su bitni za BiH, a da je put BiH u EU stvar njenih konstitutivnih naroda i Evropske komisije kako će se to biti.

Zanimljivo je i što je Kalabuhov opisujući ponašanje naših političara, rekao mišljenje koje često može čuti od običnih ljudi, kada im se politika popne ''na vrh glave.''

''Interesantno je, kada pričam sa političarima u četiri oka, oni nađu kompromis, ali kada se obraćaju javnosti onda je druga priča."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije