Ambasador Murphy sa polaznicima Novinarske akademije: "Budite hrabri u traganju za istinom!"

2
Radiosarajevo.ba
Ambasador Murphy sa polaznicima Novinarske akademije: "Budite hrabri u traganju za istinom!"
Foto: BH Novinari / Sastanak u Sarajevu

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy susreo se danas sa bivšim i sadašnjim polaznicima Novinarske akademije, vaninstitcionalnog programa  praktične obuke studenata novinarstva i novinara, koju BH novinari organiziraju u kontinuitetu od 2013. godine.

Tokom razgovora sa ambasadorom Murphyjem, polaznici/ce Novinarske akademije su razmijenili stavove o novinarstvu i medijskoj sceni BiH, ali i diskutovali o brojnim drugim aktuelnim temama kao što su politička situacija, predstojeći Opći izbori, procesi pomirenja i budućnost zemlje. Ambasador Murphy je istakao da mediji imaju značajno mjesto u izgradnji tolerantnijeg i mirnijeg društva.

„Ustvari, rekao bih da su obavezni da to čine. Ne iz razloga što mediji pred sobom imaju neku specijalnu moralnu misiju ili zadatak, već iz razloga što mediji imaju fundamentalnu odgovornost za istinito izvještavanje. I kada politički lideri u zemlji lažu, bilo o prošlosti ili o sadašnjosti, onda je na medijima da ih pozovu na odgovornost i da svojim čitaocima, slušaocima ili gledaocima predstave činjenice“, rekao je Murphy.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

BH novinari: Odbijanje političara da sudjeluju u TV debatama predstavlja nepoštivanje građana

BH novinari: Odbijanje političara da sudjeluju u TV debatama predstavlja nepoštivanje građana

On je poručio studnetima/cama i novinarima/kama da trebaju biti posvećeni traženju istine i hrabri da o njoj pišu, te da njihov novinarski angažman mora služiti isključivo javnom interesu, a ne određenom etničkom ili političkom narativu. Dodao je i da trebaju s poštovanjem pisati o svim žrtvama rata, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. 

Sastanak u Sarajevu
Foto: BH Novinari: Sastanak u Sarajevu

„Ovdje, u BiH, neki od vaših starijih kolega hrabro su se bavili istraživačkim novinarstvom i pisali o ratnim zločinima, npr. o Kazanima i Korićanskim stijenama. Njihove priče razotkrile su istinu, a nevinim žrtvama pružile poštovanje i dostojanstvo. Jasno mi je da je politički dialog u današnjoj BiH takav da je nepopularno prihvatati različitost, nadilaziti nacionalnost i religiju te prihvatati univerzalnu humanost i pojedinačne različitosti građana. Ali, ako ćemo biti iskreni prema sebi samima, ovo drugo čini srž bh. kulture i naslijeđa“, zaključio je ambasador Michael J. Murphy.

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari, istakao je da Ambasada SAD-a pomaže u različitim projektima koji su važni za novinarsku zajednicu u BiH i jačanje nezavisnih medija, a jedan od takvih projekata je upravo Novinarska akademija.

Novinari u BiH najizloženiji političkim pritiscima i prijetnjama

Novinari u BiH najizloženiji političkim pritiscima i prijetnjama

"Kada smo tek počinjali sa Novinarskom akademijom, mnogi su pitali 'šta će vam to, imaju fakulteti'. Ali, Akademija je način da budući novinari čuju i primijene iskustva ne samo onih koji su za katedrom u sistemu formalnog obrazovanja, nego i iskusnih medijskih profesionalaca, što je za njih posebno korisno", rekao je Divković.

Prema riječima generalne tajnice BH novinara Borke Rudić, u posljednjih pet godina, zahvaljujući podršci Ambasade SAD-a u BiH, polaznici Akademije se  više bave temama koje su povezane sa ratnom prošlošću i načinima na koje novinari/ke, kao i studenti/ce novinarstva, mogu doprinijeti procesima pomirenja, izgradnji mira i društva u kojem će biti poštovane sve žrtve rata. 

„Više od 1000 polaznika do sada je prošlo kroz različite edukativne module u okviru Novinarske akademije, a diploma Akademije BH novinara mnogima je pomogla da pronađu posao. Kroz Akademiju, studenti se susreću ne samo sa profesorima, već i sa ljudima iz novinarstva i civilnog društva koji su kroz iskustvo učili zašto je novinarstvo važno i zašto nije samo profesija, već i način života koji uvažava ključne ljudske vrijednosti“, kazala je Rudić. 

Tokom susreta sa ambasadorom Murphyjem, dodijeljene su i nagrade najboljim polaznicima Novinarske akademije 2022. U ime nagrađenih studenata, prisutnima se obratio Ante Pejar, student novinarstva sa Sveučilišta Mostar. On je naglasio da postoji velika potreba za radionicama i edukacijama kakva je Novinarska akademija. 

„To je jako dobra prilika, naročito za nas koji tek ulazimo u svijet novinarstva, da steknemo praktična znanja, s obzirom da je formalno obrazovanje mladih novinara više bazirano na teoriji. Nadam se da će se ova vrsta edukacije nastaviti i u budućnosti“, rekao je Pejar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije