Ambasador Moore s nanom Fatom postao kućni prijatelj

Anadolija
Ambasador Moore s nanom Fatom postao kućni prijatelj
Šef misije OSCE-a Jonathan Moore posjetio je danas Trebinje, te se tom prilikom susreo i sa Sadmirom efendijom Mustafićem, imamom Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.

"Trebinje je važan grad, grad suživota i tolerancije, grad koji je otvoren za povratnike, za razne vjere, grad sa međunarodnim granicama sa Crnom Gorom, Hrvatskom",  rekao je ambasador.

"Meni je posebno drago se vratiti u Trebinje i kod imama Sadmira ef. Mustafića i sastati se danas sa novoizabranim gradonačelnikom Lukom Petrovićem. Imao sam čast više puta posjetiti Trebinje i razgovarati sa bivšim gradonačelnicima. Što se nas tiče u misiji OSCE-a u BiH nama je žao da smo morali zatvarati kancelariju koja je bila ovdje u Trebinju do 2014. godine. Ali, mi ipak pratimo situaciju ovdje veoma aktivno i blisko zahvaljujući kolegama, uključujući i Trebinjce koji rade u našoj kancelariji u Mostaru. Želimo da vidimo sve više pozitivnih primjera i suživota i tolerancije i poštovanja prema sugrađanima, naravno i ekonomskog razvoja", rekao je Moore.

Šef misije OSCE-a u BiH rekao je kako smatra da je Trebinje izvor ponosa što se tiče ekonomskog razvoja sa vinarijama, sa raznim mogućnostima i projektima.

"Želim da čujem od novog gradonačelnika Luke Pavlovića kakve ima i on i Skupština grada planove za ekonomski razvoj koji su u interesu svih Trebinjaca. Kao svugdje u BiH naša misija jeste na raspolaganju Trebinjaca i svih Bosanaca i Hercegovaca", naglasio je Moore.

Kada je u pitanju susret sa efendijom Mustafićem, imamom Medžlisa Islamske zajednice Trebinje rekao je kako su imali veoma konkretan razgovor o otvorenim pitanjima, o Islamskoj zajednici u Trebinju, povratnicima, ljudima u Trebinju.

"To je odličan signal da Islamska zajednica jeste ulagala toliko resursa u obnovu i zgrada i institucija u Trebinju. Imam Sadmir Mustafić zna da mi pratimo sve što se dešava ovdje. Dobio je i naše čestitke nakon rođenja djeteta nedavno. Mi smo ovdje uvijek dobro došli. Barem ja imam takav osjećaj i to je jeste imam Sadmir Mustafić potvrdio. Razgovarali smo o konkretnim, praktičnim pitanjima. Mi ne dolazimo sa spiskom zahtjeva ili teških pitanja. Mi smo tu kao i kolege, partneri, prijatelji, imali razgovore o praktičnim otvorenim pitanjima", rekao je Moore. 

Sadmir Mustafić, imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje rekao je kako mu je čast i zadovoljstvo  što su po drugi put ugostili šefa Misije OSCE-a Jonathana Moorea.

"Želim da izrazim svoje zadovoljstvo što nas posjećuje redovno, što smo imali danas otvoren razgovor po pitanju situacije i položaja islamske zajednice u Trebinju. Ishod razgovora jeste što svaka posjeta, svaki razgovor sa ambasadorom Mooreom nama daje vjetar u leđa, motiv da budemo konkretniji da radimo bolje, da tolerantnost svoju koju pokazujemo kontinuirano još više pokažemo gradu, da svoje resurse, svoje znanje i umijeće po pitanju ekonomske situacije poboljšamo u ovom gradu. To smo prenijeli i šefu misije OSCE-a. Imamo pomaka ove godine po pitanju same Islamske zajednice u Trebinju. Možemo se pohvaliti da je u našim, vakufskim objektima zaposleno osam ljudi svi su pravoslavne vjeroispovijesti i to nam je izuzetna čast što možemo prenijeti javnosti. Također, nastavljamo dalje. Ulažemo sve svoje resurse, finansijska sredstva da obnovimo i ostatak vakufskih objekata koji su nama ovdje budućnost i sredstvo samoodrživosti u Trebinju", rekao je Mustafić.

Imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje kaže kako ulažu sve napore da zapošljavaju ljude, da omoguće ljudima radna mjesta kako kao Islamska zajednica tako i drugi koji su zainteresovani da iskoriste njihove prostore koji su u gradu Trebinju.

"To je naša budućnost, nadamo se da će prepoznati to i građani te da ćemo sarađaviti onako kako smo i do sada sarađivali, Također, jedna od tačaka je bila i pitanje i trenutne situacije Islamske zajednice Trebinje nakon biranja gradonačelnika i lokalne vlasti u Trebinju. Nažalost morali smo prenijeti ambasadoru Jonathanu Mooreu da još uvijek nismo imali nikakav sastanak sa trenutnim gradonačelnikom Lukom Petrovićem zato što nismo mi htjeli da mi ometamo ovaj proces primopredaje te znamo da nadolaze katolički i pravoslavni praznici tako da se nadamo da ćemo nakon njih, kada prođu imati priliku da se sastanemo sa gradonačelnikom. Nadamo se da će on biti korektan prema nama i da ćemo imati dobru saradnju u naredne četiri godine", naveo je Mustafić.

Imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje Sadmir Mustafić u pratnji šefa misiej OSCE-a u BiH Jonathana Moorea obišao je Sultan Ahmed i Osman-pašinu džamiju u Trebinju. 

Osim Trebinja, šef misije OSCE-a posjetio je i Bileću gdje je razgovarao sa jedinom povratnicom i Bošnjakinjom u Bileći Fatom Jaganjac. 

"Nikakve probleme nemam. Da ima svako ko ja dobro bi bilo. Hvala njemu što je posjetio. Meni je uvijek bilo normalno, fino ovdje živjeti. Sa svakim fino živim. Ko me ne voli, ne volim ni ja njega ja sa njim nemam posla i hajde. Dolaze ljudi. Svako me obiđe. Nema veze koje vjere svako me obiđe i sa svakim fino", rekla je nana Fata.

Na pitanje šta je tražila od ambasadora Moorea nana Fata kaže: "Nisam puno ništa tražila. Samo neka me niko ne dira. Biće dobro ako Bog da". 

Nakon posjete nani Fati šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore rekao je da ona traži - više mira kao i svi mi na ovoj planeti.

"Više mira za Bileću, za BiH, za čitav svijet. Meni je velika čast svaki put kada sam pozvan da idem u privatnu kuću. To je za mene ogromna čast i danas kod nane Fate ja sam imao tu priliku i veliko zadovoljstvo. Nismo govorili o politici i političarima, mi smo govorili o konkretnom životu, o praktičnim pitanjima, o unukama koje se nalaze u Janji. Mi smo govorili o nadi da će i život svima biti bolji i drago mi je da sam imao i tu priliku ovdje objasniti što se nas tiče u misiji OSCE-a u BiH mi smo na raspolaganju svim ljudima ovdje. Kao što ste čuli u Trebinju i posjeta u Bileći je posebna čast. Nadam se da sam sa nanom Fatom postao kućni prijatelj. To mi je pravo zadovoljstvo i velika čast", rekao je Moore.   

Ambasador Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH u pratnji Sadeta efendije Bilalića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća obišao je Gradsku (Carevu) džamiju u Bileći. 

Sadet ef. Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Gacku i Bileći rekao je da se zahvaljuje na današnjoj posjeti ambasadora Jonathana Moorea, šefa misije OSCE-a u BiH i Islamskoj zajednici.

"Zahvaljujemo se na njegovom interesovanju za stanja vakufske imovine na ovom terenu. Mi smo iznijeli da je stanje što se tiče povratnika ako uzmemo u obzir da je po popisu iz 1991. bilo njih nepune 2.000 Bošnjaka, a sada su svedeni na nekih 20-tak povratnika neki minimum. I oni nisu dovoljno na neki način ni spremni na sve ove izazove koji se tiču nove infrastrukture, povratka vakufske imovine. Iznijeli smo jedan problem koji se tiče gradskih mezara koji su na neki način uzurpirani i tražimo, a dobili smo obećanje da će se OSCE uključiti u ovaj naš gorući problem. Kao što vidimo u posljednje vrijeme OSCE učestvuje sa Islamskom zajednicom u BiH u nizu projekata koji svi vode ka jednom međureligijskom dijalogu, toleranciji. Mi smo iznijeli jedan projekat rampe za invalide koji smo proljetos otvorili za pristup džamiji", rekao je efendija Bilalić.

Bilalić je rekao da je njihov cilj i obaveza Islamske zajednice Medžisla u Gacku i Bileći da rade na suživotu.

"Želimo da radimo sa našim komšijama i da očuvamo vakufsku imovinu i ono što je ovdje Bošnjaka da im pružimo svaki vid pomoći", rekao je efendija Bilalić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije