Sastanak Zvizdić - Sharif: Postoji veliki potencijal za saradnju BiH i Pakistana

Anadolija
Sastanak Zvizdić - Sharif: Postoji veliki potencijal za saradnju BiH i Pakistana
Sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Islamske Republike Pakistan Nawaza Sharifa mogao bi biti početak velike saradnje ove dvije države, zaključila su dvojica državnika.

Poljoprivreda, tekstilna i namjenska industrija veliki su potencijal za saradnju između BiH i Pakistana, istaknuto je na sastanku, dok je Zvizdić dodao da će saradnja ove dvije zemlje svakako biti nastavljena i u budućnosti kroz brojne segmente.

"Izražavajući našu zahvalnost za sve što je ta prijateljska zemlja uradila za BiH, konstatirali smo da se nalazimo u poziciji kad je potrebno dodatno unaprijediti našu saradnju, posebno u domenu ekonomske saradnje. Naša vanjsko-trgovinska razmjena počela je značajno rasti u posljednjih 12 mjeseci. U tom smislu bit će vrlo brzo potpisani sporazumi, počet će s radom zajednička komisija za ekonomske odnose između BiH i Pakistana. Ona će definirati sektore koji imaju najveći potencijal i modalitete naše saradnje", rekao je Zvizdić.

On je istaknuo kako će BiH uskoro posjetiti delegacija pakistanskih biznismena s fokusom na sektore u BiH koji imaju najviše potencijala za saradnju.

Također, ovom prilikom potpisan je sporazum o ukidanju viza za osobe s diplomatskim pasošem između ove dvije države, a sa Zvizdićevim zaključcima složio se i premijer Sharif, koji je dodao da ovakve posjete daju novu dinamiku razvoju ove dvije zemlje.

"Nije samo potrebno da BiH pruži saradnju, nego da to uradi i Pakistan u spomenutim sektorima. Također, BiH posjeduje veoma vitalan poljoprivredni sektor i postoji potencijal za razvoj u tom dijelu. Prihvatili smo poziv bh. strane da naši predstavnici učestvuju na sajmu poljoprivrede u aprilu sljedeće godine. To je lijepa prilika za naše poljoprivrednike da predstave svoje proizvode", istaknuo je Sharif.

U nastavku službene posjete Sharif će se sastati i s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH. Uslijedit će i sastanak s reisul-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem te posjeta starom dijelu Sarajeva.

Planirano je da Sharif u poslijepodnevnim satima prisustvuje poslovnom forumu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH gdje će održati razgovore s bh. i pakistanskim privrednicima, a svoju službenu posjetu završit će u četvrtak obilaskom mezara Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i obilaskom postavke o Srebrenici u sarajevskoj Galeriji „11/07/95“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije