Politička analiza FA: Jedno od glavnih rješenja regionalnih sukoba je podjela BiH

Radiosarajevo.ba
Politička analiza FA: Jedno od glavnih rješenja regionalnih sukoba je podjela BiH
Screenshot / Ilustracija
Balkan je sve češće tema brojnih svjetskih medija, barem kada je riječ o geostrateškim položajima na prostoru bivše Jugoslavije, te je tako i ugledni američki časopis Forreign Affairs objavio analizu političke situacije na ovim prostorima.

Autor ove analize Timothy Less, bivši je šef britanskog konzulata u Banjoj Luci i direktor agencije „Nova Europa“, te veoma dobro poznaje prilike na ovim prostorima, ali je skandalozno da zagovara krajnje radikalne i velike promjene. Kroz ovu analizu kazao je kako je za stabilizaciju regiona i u cilju postizanja trajnog mira potrebno prekrojiti granice regionalnih država, te čak u krajnoj mjeri i kreirati velikodržavničke projekte Albanije, Srbije i Hrvatske, ali u pozitivnom svjetlu.

Less je u analizi za Foreign Affairs Bosnu i Hercegovinu proglasio najslabijom zemljom u regionu, koja se sada bori s izazovima iz Dejtonskog sporazuma, ali ni ostale države nije poštedio pojašnjavajući kako se svaka od njih bori s unutrašnjim problemima, te je kao primjere naveo borbu albanskog stanovništva u Makedoniji za federalizaciju ove države, nastojanje srpskog stanovništva na Kosovu za kreiranje etničkih enklava u kojima će oni vladati i biti autonomni, te brojne druge probleme ostalih država.

Ističe da je potpuni promašaj ideja zapadnjačkih lidera da na ovim prostorima maksimalno zagovaraju model multietničnosti, jer se iz dana u dan pokazuje da stanovništvo nije zadovoljno takvim modelom. Takav model nazvao je "divnom idejom" koja nije zainteresirala političke vođe na ovim prostorima.

Bosna i Hercegovina je, ovom analizom, označena kao zemlja najpodložnija vanjskim utjecajima, te su navedeni primjeri Rusije i Turske, zemalja koje ostvaruju značajan utjecaj na pojedinim dijelovima teritorije ove države. Poseban krah utjecaja Bruxellesa na ovim prostorima, smatra Less, dogodio se ove godine kada je održan referendum u Republici Srpskoj.

U dijelu analize koji je naslovljen s Radikalni pristup, Less objašnjava da se Zapad ukoliko je, kako uporno tvrdi, privržen ideji stabilnosti u ovoj regiji mora okrenuti ideji kreiranja ispravnih nacionalnih država. Navodi se da je potrebno prihvatiti zahtjeve albanskog naroda za federalizacijom Makedonije i hrvatskog stanovništva u BiH za stvaranjem trećeg entiteta, što će biti početak budućih procesa konačnog pripajanja tih teritorija takozvanim „matičnim“ državama, pa bi tako Hrvatskoj bio pripojen treći bh. entitet, Srbiji bi bila pripojena Republika Srpska i sjeverni dio Kosova, Albanija bi se spojila s Kosovom i dijelom zapadne Makedonije, a i Crna Gora bi ostala bez dijela albanske enklave.

„Ovakvo rješenje jeste komplicirano, ali odvajanje umjesto prisilnog suživota eliminirat će rizik od novih sukoba“, zaključuje u svojoj analizi Less, te dodaje da SAD mora jednom za sva vremena završiti posao na Balkanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije