Ambasador Marco Di Ruzza: 'Italija je ambiciozna da provodi još mnogo projekta u BiH'

0
A. S.
Ambasador Marco Di Ruzza: 'Italija je ambiciozna da provodi još mnogo projekta u BiH'
Foto: Ambasada Italije / Letizia Fiscioni, ambasador Marco Di Ruzza i Deborah Rezzoagli

U Sarajevu je održana konferencija „Green talks: Praćenje razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini“.

U sklopu Festivala Održivi horizonti, događaj je organiziran kao dio završnih aktivnosti zatvaranja projekta “NaturBosniaHerzegovina: Zaštićena područja i održivi razvoj”, gdje je učešće dao i ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza.

Tokom tri sesije razgovarano je o važnosti održivog turizma, primjerima dobre prakse i zaštiti prirodnih ljepota.

Crvena zvezda osvojila ABA ligu, Partizan "pometen" u finalu

Crvena zvezda osvojila ABA ligu, Partizan "pometen" u finalu

Inače, u turizmu postoji trend ka održivosti, a najnovije studije Svjetskog vijeća za turistički turizam predviđaju da će se on dugoročno razvijati, sa sve više turista koji namjeravaju putovati odgovornije i održivije u budućnosti.

Nema sumnje da su najnoviji problemi vezani za pandemiju širom svijeta promijenili način na koji putujemo mijenjajući potrebe, očekivanja i preferencije putnika. Trendovi su istakli novi interes za lokalni turizam i potražnju za manje prepune lokacije i nepoznate destinacije.

Ambasador Italija Marco Di Ruzza sa prijateljima iz BiH
Foto: Ambasada Italije: Ambasador Italija Marco Di Ruzza sa prijateljima iz BiH

Povećano je interesovanje za istraživanje prirode, uključujući i potragu za kulturna autentičnost, kontakt sa lokalnim zajednicama i upoznavanje flore, faune, prirodnog života uopšte, posebnih ekosistema i njihovo očuvanje.

Cilj festivala je predstaviti i podijeliti inicijative održivog turizma razvijenih u odabranim zaštićenim područjima Bosne i Hercegovine koje su doprinijele stvaranju replikativnih i održivih dobrih praksi i stvaranju povoljnog okruženja za dalji rast sektora.

Ambasador Italije Marco Di Ruzza imao je uvodni govor na konferenciji na kojoj je bio prisutan veliki broj zvanica i gostiju iz Italije i Bosne i Hercegovine.

„Hvala svima, sjajno ste ovo priredili. Upućujem vam kompolimente i hvakla svim učesnickji ma koji su obvdje, našim gostima, našim dragim prijateljima.

Predivna noć u Domu mladih na Sedmici italijanske kuhinje: Spektakl za gurmane i hedoniste

Predivna noć u Domu mladih na Sedmici italijanske kuhinje: Spektakl za gurmane i hedoniste

Zadovoljstvo mi je da uzmem učešće u ovim zelenim razgovorima u okviru projekta „NaturBosnaiHercegovina“. Imat ćemo priliku da skupa proslavimo zaista sva postignuća koja su bila rezultatom ovog projekta, u svrhu podrške održivosti turizma i zaštite prirodne baštine BiH.

Naročito vezano za dva parka prirode - Blidinje i Sutjeska, koji je predmetom ovoga projekta, a koji je briljantno vođen od CISP-a i AICS-a, u cilju zaštite prirodnih ljepota, ali i unapređenja infrastrukture za buduću turističku privredu i korisnike ovih parkova. Mi to zovemo, transfer ekosistema kakvih imamo u Italiji.

Ambasador Italija Marco Di Ruzza sa prijateljima iz Italije
Foto: Ambasada Italije: Ambasador Italija Marco Di Ruzza sa prijateljima iz Italije

Smatram se ponosnim, jer Italija sa bogatim iksustvom ima priliku prenijeti i Bosni i Hercegovini. Prije svega razvoja održivnog turizma. Italija je ambiciozna da provodi još projekta u BiH, skupa sa UNDP-om i drugim organizacijama“, naglasio je ambasador Marko Di Ruzza.

Nakon ambasadora Marca Di Ruzza govorila je gošća iz Albanije Letizia Fiscioni iz Italijanske razvojne agencije (AICS) Tirana, a zanimljiv govor imala je i Deborah Rezzoagli iz CISP-a, koja je govorila o temi „priroda i održivi turizam za razvoj, od koncepta do uticaja“.

Deborah Rezzoagli
Foto: Ambasada Italije: Deborah Rezzoagli

"Nismo željeli da ovo bude skup formalnog tima, htjeli smo da bude prilika za druženje i razmjenu iskustava, znanja i svega onoga što smo sticali skupa sarađujući. Nadajmo se da ćemo i ovim projektom pojačati networking, jer je mrteža na čemu insisturamo u saradnji. Razvijamo mnogo projekta u mnogo zemalja svijeta, posebno u Africi i na području Balkana", kazala je, između ostalog, Deborah Rezzoagli.

Na konferenciji su održane tri interesante sesije. U prvoj sesiji se govorilo o Projektu „NaturBosnaiHercegovina: Zaštićena podrušja i održivi razvoj“, na drugoj sesiji tema je bila „Ostale dobre prakse o održivvom turizmu u Bosni i Hercegovini“.

Treća sesija je bila o temi „Put prirode: Istraživanje iskustava održivog turizma u zaštićenim područjima Bosne i Hercegovine“.

Na kraju završni govor imao je Stefano Ellero, šef koordinacije u Delegaciji EU u BiH (TBC).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije