Ambasador Bosne i Hercegovine u Belgiji uputio emotivnu poruku prije preuzimanja dužnosti

1
Radiosarajevo.ba
Ambasador Bosne i Hercegovine u Belgiji uputio emotivnu poruku prije preuzimanja dužnosti
FOTO: Radiosarajevo.ba / Erol Avdović

Erol Avdović, novinar, publicista i ambasdor Bosne i Hercegovine u Belgiji poslao je emotivnu poruku bh. javnosti prije preuzimanja dužnosti.

Avdović je dugogodišnji novinar i analitičar iz sjedišta Ujedinjenih naroda u Njujorku, a za svoj profesionalni rad nagrađivan je više puta.

Oglasio se na Facebook profilu, a objavu prenosimo u cijelosti:

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

"Bože Milosniče, dodjeli mi da budem od onih koji svim silama čuvaju i brane Bosnu i Hercegovinu jer volim sve njene ljude. A ne od onih koji ruše Bosnu i Hercegovinu jer ne vole neke njene ljude. Bosna i Hercegovina je naša divna Domovina i svima nama podjednako pripada", napisao je Avdović.

Bože Milosniče 🙏 dodjeli mi da budem od onih koji svim silama čuvaju i brane Bosnu i Hercegovinu 🇧🇦 jer volim sve njene...

Posted by Erol Avdovic on Monday, July 24, 2023

Ranije je Erol Avdović na Facebook objavio sljedeće:

"Sarajevo, još jedan odlazak, sad i ume BiH i Sarajeva. Poslije dva mjeseca intenzivnih diplomatskih priprema u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, uz posjete i razgovore koje sam imao u važnim državnim institucijama, Parlamentu, s brojnim ekspertima i dobrim ljudima, koje sam i sam birao - danas, 24. jula 2023., s poniznošću, s neskrivenom radošću, te zrncima ponosa, koje potiskam u sebi - putujem za Brisel, gdje ću u naredna 24 sata preuzeti mjesto ambasadora BiH u Kraljevini Belgiji.

Zahvalnost i obaveze - Neizmjerno sam zahvalan onima koji su u širokom dijapazonu izbora nekih doista divnih, obrazovanih, i ljudi zaljubljenih u svoju Domovinu - odlučili da i ja budem u toj diplomatskoj reprezentaciji. Imat ćemo svi skupa dosta toga ponuditi u korist i u ime Bosne i Hercegovine, od brendova u kulturi do ekonomije. Dakako i kroz politiku argumenata, istine i kulture sjećanja.

Veliki posao uz nezaobilazne prioritete - Bosnu i Hercegovinu čeka veliki diplomatski posao u sjedištu EU administracije i NATO Alijanse u Briselu, pa - iako predstavljam svoju zemlju na bilateralnoj osnovi u glavnom gradu Kraljevine Belgije imat ću (ćemo) na umu glavne obaveze: ostvarivanje 14 prioriteta, aproksimaciju (daljnu prilagodbu pravnoj stećevini) i usklađivanje sa standardima EU i djelovati s tim u skladu i u mikro-kosmosu naše ambasade u Briselu. I to da bi Evropa - EU kojoj težimo trebala osim znanog konsensusa - trebala postati i mjesto gdje se odlučuje kvalifikovanom većinom, dakako na temelju principa i moralnog kapitala koga je Bosna i Hercegovina stekla i još uvijek ima. Hvala belgijskim 🇧🇪🇧🇪🇧🇪 prijateljima za koje znam da to razumiju.

Novo poglavlje - Pro memoria - I, kako to nalaže dobra praksa dobre diplomatije - radit ćemo olovkom i ne samo riječima; zapisitvat ćemo tačno i precizno. Jer, naučio sam to još u novinarstvu -"Verba Volent - Scripta Manent" (latinska poslovica) - Ono što se zapiše ostaje, a ono što se (samo) izgovori - moglo bi nestati u zraku; ispariti.

Poželite mi i poželite nam sreću. Nadam se i vrijedno ću raditi da opravdam povjerenje i ispunim bar neka očekivanja i sasvim konkretno zaduženja u ime svih građana Bosne i Hercegovine. I javim vam se još uoči i sa ovog puta. I naravno iz Brisela", stoji u Facebook objavi.

SARAJEVO, JOŠ JEDAN ODLAZAK, SAD U IME 🇧🇦 I SARAJEVA - Poslije dva mjeseca intenzivnih diplomatskih priprema u...

Posted by Erol Avdovic on Monday, July 24, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije