Erol Avdović: Do održivog mira samo uz priznavanje istine

4
Radiosarajevo.ba
Erol Avdović: Do održivog mira samo uz priznavanje istine
Foto: Privatni album / Erol Avdović

Novinar i publicista Erol Avdović oglasio se na društvenoj mreži Facebook, osvrnuvši se na obilježavanje neustavnog dana RS, te o reakciji Ujedinjenih nacija na Dodikov defile.

Njegovu izjavu prenosimo u cjelosti:

"I UJEDINJENE NACIJE REAGOVALE NA DODIKOVU PARADU - Iako sporovozno u centrali Ujedinjenih nacija u New Yorku propratili su ovosedmična napeta zbivanja oko obilježavanja 9. januara – neustavnog dana RS u Lukavici.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Farhan Haq, jedan od prve dvojice glasnogovornika generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa je na zahtijev dugogodišnjeg novinara dopisnika bh. medija iz New Yorka, Erola Avdovića  – komentirao kako su historijske činjenice o zločinima protiv čovječnosti uključujući i genocid u Srebrenici – opširno dokumentovani i da se uvijek treba poći i vratiti se tome.

Naglasio je kako su i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde zaključili su da djela počinjena u ljeto 1995 predstavljaju genocid. Tribunal je utvrdio krivičnu odgovornost različitih uključenih pojedinaca i u skladu s tim ih osudio.

ODGOVOR BH. NOVINARU - Odgovarajući na opširno Avdovićevo pitanje (komentar) u kome je bh. novinar na East Riveru podsjetio glasnogovornika UN-a, kako Dodik i većina čelnika manjeg bh. entitata Republika Srpska nastavljaju negirati genocid u Srebrenici, a parada u istočnom Sarajevu je doživljena kao nastavak tog nelegalnog kontinuiteta, pa i sigurnosna provokacija, uz konkretan upit šta generalni sekretar UN-a Guterres ima o tda reći, Haq je također uperio prst u pogrešnu konotaciju ratnih zločina čiji se krajnje negativni utjecaj zanemaruje u manjem bh. entitetu. Sugerirao je da treba raditi preventivno kako nam se historija ne bi ponovila.

"Kao što je rekao generalni sekretar, razarajući je uticaj genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na pojedince i društvo i potrebnu je generacije da se to prevaziđe. Da bi se obnovilo povjerenje i spriječili budući zločini, prošlost treba sagledati iskreno i sa priznanjem da su se ti zločini dogodili", bio je precizan Haq.

DO ODRŽIVOG MIRA SAMO UZ PRIZNAVANJE ISTINE - Naglasio je da UN ohrabruje suzdržnost na svim stranama – "od retorike koja izaziva podjele."
On je pozvao, da odbace "svi oblici govora mržnje i negiranja činjenica iz prošlosti koje su potvrdili međunarodni krivični sudovi."

"Od ključne je važnosti priznati patnju žrtava i preživjelih od teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava i odgovoriti na njihove potrebe (žrtava)."

Haq je zaključio, kako su Ujedinjene nacije u potpunosti opredijeljene da podrže napore ka prevenciji i pomirenju, kako bi se, nakon svega, "postigao održivi mir, pravda i dostojanstvo za sve u Bosni i Hercegovini."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije